En militärdomstol i Libanon anklagar en 20-årig man av arabiskt ursprung för att vara IS-krigare. Enligt den libanesiska underrättelsetjänsten planerade mannen att med andra IS-krigare i Sverige kidnappa barn till diplomater.

Under våren grep Libanons underrättelsetjänst en svensk medborgare i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared, i norra Libanon. Mannen som är bosatt i Bromma i västra Stockholm anklagas för att vara IS-krigare och besitta värdefull information om terroristgruppens aktiviteter i Europa, rapporterar Expressen.

Underrättelsetjänsten uppger att mannen befunnit sig i lägret under en månads tid för att hälsa på släktingar. Han själv är uppvuxen i det palestinska flyktinglägret al-Yarmouk, söder om Damaskus.

I flyktinglägret Nahr al-Bared har han varit i kontakt med en IS-ledare. Deras kontakt ska ha inletts långt innan 20-åringen anlände i våras, närmare bestämt redan 2013. I förhör erkänner 20-åringen att han skulle resa vidare till Syrien för ytterligare planering av terrordåd i Sverige.

LÄS MER: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

I förhör berättar 20-åringen att han år 2015 svor en ”krigsmannaed” för den Islamiska staten och att den senaste planen var att tillsammans med andra IS-krigare i Sverige kidnappa barn till utländska diplomater i Stockholm. Med direktiv från IS i Syrien skulle 20-åringen kartlägga rörelsemönster hos barn till västerländska diplomatfamiljer i Sverige.

Utöver planeringen i Sverige har 20-åringen under förhören också erkänt att han deltagit i planering med andra islamister i Europa för att utföra politiska mord i Frankrike.

Vapenträning i Stockholm

När den 20-årige IS-krigaren greps i Libanon beslagtogs en dator och en mobiltelefon. Underrättelsetjänsten har hittat fotografier från en skjutbana i Stockholm och meddelanden i en krypterad mobilapp.

20-åringen erkänner i förhör att han besökt skjutbanan i Stockholm för att förbättra sin vapenhantering. Genom mobilappen har han fått instruktioner i hur en bomb tillverkas.

Oskyldig

Advokatbyrån som försvarar 20-åringen förklarar att man anser klienten oskyldig och menar att den libanesiska underrättelsetjänsten har tvingat honom att erkänna under press. Även 20-åringens pappa i Stockholm hävdar att sonen är oskyldig.

– Min son är oskyldig. Du vet hur Libanons militärdomstol är. De griper folk på falska grunder, säger pappan.

Krigar i Mellanöstern

Säkerhetspolisen uppskattar att omkring 100 personer som har rest från Sverige för att strida för den Islamiska staten fortfarande är i liv. Bland dessa IS-krigare finns en vilja att strida för kalifatet till slutet eller ta sig vidare till nästa konfliktområde.

Det största hotet

Antalet islamistiska extremister i Sverige har av Säpo tidigare uppskattats till omkring 2 000 personer – en kraftig uppgång från bara några hundra på ett fåtal år. I en ny rapport fokuserar man dock bara på centrala individer och då är det 785 personer i landet som idag kopplas till den islamistiska miljön.

Ännu en gång slår Säpo samtidigt fast att det är ifrån denna miljö det största terrorhotet i Sverige kommer.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

Enligt rapporten är den typiska islamistiska extremisten 19 år gammal. 86,5 procent är män, 71,7 procent är födda utomlands och 26,4 procent födda i Sverige med en eller två utlandsfödda föräldrar. Drygt 98 procent har alltså invandrarbakgrund.

SÄPO: ”Akut”

I dag skriver Säpochefen Klas Friberg i DN-debatt att Säkerhetspolisen är i akut behov av ny lagstiftning eftersom de konkreta hot om attentat som hanteras uppgår till hundratals ärenden per år. Det handlar om hot från främmande makt och från terrorism.