Två av de tre IS-kvinnor som suttit anhållna har blivit släppta. Det meddelade Åklagarmyndigheten men säger att förundersökningarna fortsätter i samtliga tre fall.

När de tre IS-kvinnorna landade tillsammans på Arlanda flygplats, med åtta barn i sitt följe, möttes de av polis. De blev anhållna för misstanke om krigsförbrytelser men nu har alltså två av dem släppts, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten:

För de två kvinnor som försatts på fri fot gäller att förundersökningarna pågår fortfarande, men det finns inte skäl att de misstänkta ska vara frihetsberövade, meddelar kammaråklagarna Reena Devgun och Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Enligt en tidning på nätet satt de i al-Roj-lägret i Syrien. En av kvinnorna ska tidigare ha medverkat i SVT Agenda och då kallats ”Emma”. Enligt uppgifter ska hon suttit inspärrad i ett läger i Syrien sedan mars 2019.

De andra två ska ha invandrat från Somalia på 2000-talet och är 25 respektive 27 år gamla. Vem av kvinnorna som har släppts på fri fot är inte offentliggjort.