Wallenbergsfärens telekombolag Ericsson har kommenterat Iraks beslut att återkalla företagets arbetstillstånd i landet. Telekomjätten tar nu avstånd från grundlagfästa medborgerliga fri- och rättigheter i Sverige i hopp om att charma Irak.

Det var i samband med torsdagens islamkritiska demonstration utanför Iraks ambassad i Stockholm som landet meddelade att man bryter kontakten med Sverige, river upp telekombolaget Ericssons arbetstillstånd och förbjuder alla i landet från att göra affärer med svenska företag.

LÄS ÄVEN: Irak bryter kontakten med Sverige efter islamkritik

På fredagen kommenterade Ericsson beslutet genom att ta avstånd från svensk yttrandefrihet.

”Speglar inte Ericssons kärnvärde av respekt”, slår telekombolaget fast enligt Reuters.

Vidare kallar Ericsson islamkritik genom koranbränning för ”djupt respektlöst”.

”Det är djupt problematiskt när yttrandefriheten övergår i konflikt mellan olika kulturer eller religioner. Händelserna i Sverige, där koranen bränns, är djupt respektlöst mot den religiösa övertygelse och de värderingar som högaktas av muslimer runt om i världen”, skriver Ericsson till Dagens industri.

”Sånt som Ericsson inte tagit avstånd från”

På sociala medier är det flera som har reagerat över Ericssons pressmeddelande. En person presenterar en lista över sådant som Ericsson däremot inte har några problem med.

Miljonmuta till IS

Förra året uppmärksammades det att Ericsson betalade omkring 20 miljoner kronor i muta till terroristorganisationen Islamiska staten (IS) för att kunna fortsätta företagets verksamhet i Mosul som vid tillfället ingick i kalifatet.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna, sa Ericssons vd Börje Ekholm till Dagens industri.

I början av året kom Ericsson överens med USA:s justitiedepartement att att betala 2,2 miljarder kronor i böter relaterat till muthärvan i Irak.

I ett uttalande kommenterade Ericssons vd Börje Ekholm uppgörelsen med USA. ”Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet”.

Uppdatering

På fredagseftermiddagen tvärvände Irak och meddelade att landet inte drar in Ericssons arbetstillstånd. Det rapporterar Reuters.

LÄS ÄVEN: Ericsson betalade tiotals miljoner till IS