Tidigare i år framkom det att minst fyra återvändande IS-terrorister blivit anställda av radikala islamiska friskolan Vetenskapsskolan när de kom tillbaka till Sverige. I september skickade skolan in sin personallista till Skolinspektionen i samband med myndighetens utredning av skolan. På listan finns tre av de återvändande terroristerna varav en lärare som åkte till Syrien för att leva med sin dotter och hennes kände IS-terrorist till make.

Vetenskapsskolan, som efter en rad skandaler bytt namn till Safirskolan, är en muslimsk friskola i Göteborg som flera gånger varit i blåsväder på grund av kopplingar till fundamentalistiska islamistiska rörelser och avtal som kräver att islamisk lag ska gälla. Skolan har även ändrat svenska låttexter som ”Idas Sommarvisa” för att göra dem muslimska. Strofen ”jag gör så att blommorna blommar” gjorde Vetenskapsskolan om till ”Allah gör så att blommorna blommar”.

Expressen och Dokus granskning från i somras, om skolpersonalens kopplingar till den islamistiska terrorsekten, utreds nu av Skolinspektionen.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola hade avtal om islamsk lag

Den tidigare skolägaren Abdel Nasser El Nadi, som regeringen klassat som ”ett hot mot rikets säkerhet”, har sålt skolan som nu tagits över av en annan ägare. Men personallistan från september visar att IS-terroristerna är fortsatt anställda av skolan. Två av dem har titeln lärare.

Safirskolans skolchef Sven-Erik Berg bekräftar att åtminstone en av dem jobbar kvar men att de anser att det är förenligt med värdegrunden, uppger Expressen.

Det handlar om en 60-årig kvinna som flyttat till sin dotter, och hennes make som är en känd IS-terrorist, i det IS-kontrollerade området i Syrien. Kvinnan har efter hemkomsten inte endast jobbat på friskolan utan hon har även varit anställd som barnskötare vid en kommunal förskola i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola bytte ut ”Ida” mot ”Allah” i Idas sommarvisa

En annan kvinna, 34 år gammal, som är anställd av skolan har tillsammans med sina barn bott i terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvinnohus – och de försörjdes av gruppen. Gruppen anslöt sig senare till IS. Hennes dåvarande make Hassan Al-Mandlawi var ett av gruppens befäl och han har dömts till livstids fängelse för terrorbrott han begått i Syrien. Samma år som familjen bodde där deltog maken i en videoinspelad avrättning där två män fick sina halsar avskurna.

När Skolinspektionen besökte skolan i mitten av september frågade de skolledningen om vilka åtgärder de vidtog när uppgifterna om personernas kopplingar till IS blev kända för dem.

– De som inte är dömda får jobba, sa rektorn Aysenur Dogan då.

Sedan skolan grundades 2009 har den fått 275 miljoner skattekronor genom skolpengen.