En idrottsförening i Göteborg som endast välkomnar muslimer med religiös klädsel har nekats bidrag från skattebetalarna. Nu rasar ordförande tillika konvertiten Halima Ljungqvist: ”Det blir diskriminerande mot oss för att vi är muslimer. Vi har ju religionsfrihet här i Sverige”.

På lördagen uppmärksammade Samhällsnytt hur Islamiska föreningen i Järfälla går till attack mot kommunens nya livsmedelsavtal som stoppar djurplågat halalkött i skolorna. Föreningens starke man Abdullahi Sheikh Abdi slog fast att ”våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur”.

LÄS ÄVEN: Islamisk förening till attack mot kommunens halalstopp: ”Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur”

Nu har ytterligare en muslimsk förening uppmärksammats i media för bristande anpassning till svenska värderingar och därför ha nekats skattefinansierat bidrag för sin idrottsverksamhet. Det är Muslimska kvinnors idrottsförening i Göteborg med 400 medlemmar som bland annat erbjuder simskola och motionssimning i det invandrardominerade området Angered norr om Göteborg, rapporterar GT (2019-08-24).

Göteborgs Stad: ”Diskriminerar de som har andra trosuppfattningar”
Anledningen till kommunens beslut att neka bidrag är att föreningen endast riktar sig mot muslimer och kräver religiös klädsel.

När kommunen tog beslutet att neka bidraget hänvisade de till föreningens stadgar där det tydligt framgår att ”MKIF ska verka i islams anda och medlemmarna ska följa islamiska regler”, vilket strider mot de grundläggande kraven att alla har rätt att bli medlemmar och delta i verksamheten.

Anklagar kommunen för att inte anpassa sig efter islam
Konvertiten Halima Ljungqvist är ordförande i Muslimska kvinnors idrottsförening och hon säger sig inte förstå varför en förening som styrs av islamisk lag inte kvalificerar sig för skattebidrag.

Enligt Ljungqvist fyller föreningen nämligen en viktig roll i samhället eftersom den tar emot flickor som enligt deras religion inte tillåts delta i den vanliga skolgymnastiken och därmed annars blir underkända. I en skrivelse attackerar hon kommunen för att vara parten som försvårar för muslimska flickor:

”Ni går emot er vision och verksamhetsidén och förnekar dessa tjejer och kvinnor som en del av göteborgare och försvårar för dem genom att inte ge förutsättningar som de övriga medborgarna.”

LÄS ÄVEN: Sigtuna kommun stoppar försäljning av burkini: ”Värdesystem som inte främjar integration”

”Diskriminerande mot oss muslimer”
Vidare poängterar hon att föreningen inte skulle ha några medlemmar alls om den frångick islamisk lag, och anklagar därför kommunen för att diskriminera muslimer.

– Om vi skulle frångå våra regler om religiös klädsel skulle vi inte ha några medlemmar kvar. Våra medlemmar vill ju ha det. Därför blir det här väldigt tokigt för oss. Det blir diskriminerande mot oss för att vi är muslimer. Vi har ju religionsfrihet här i Sverige, säger Ljungqvist till GT.

Vill inte se avklädda människor
En nätgranskning av föreningens hemsida visar tydliga instruktioner att följa islamisk lag. Bland annat får medföljande pojkar inte vara äldre än åtta år gamla. Ljungqvist slår fast i GT att muslimer behöver ett parallellt samhälle eftersom de inte vill se andra människor som inte lever enligt islamisk lag.

– Vi som troende muslimer vill heller inte se andra människor avklädda och därför är vi måna om att hyra hela simhallen, säger Ljungqvist.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”