Flera män med nära kopplingar till islamistiska extremistmiljöer har arbetat på ett boende tillhörande Statens institutionsstyrelse, Sis, för tonårspojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. På sociala medier har man bland annat hyllat Islamiska staten och flera anställda kan kopplas till organisationer som rekryterar unga till terrorgruppen.

Enligt en rapport från Försvarshögskolan har männen varit engagerade i Sveriges förenade muslimer som samlat både salafistiska predikanter och våldsbejakande individer. En av männen har dessutom företrätt den i Tyskland förbjudna organisationen DWR som skickat 140 medlemmar till Syrien och Irak för att strida med IS. Samma man nekades att bli väktare då han ansågs utgöra ett säkerhetshot.

På Statens institutionsstyrelse hävdar man att man gjort rutinmässiga kontroller men tjänsterna är inte säkerhetsklassade och man har därför inte tillgång till Säpos register.

– Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte har pratar om det här – det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig Sis.