Nu ska en jättemoské placeras i den småländska lantidyllen. Det har kommunledningen i Alliansstyrda Nybro bestämt. Samhällsnytt kan berätta att politikerna beviljar bygglov åt en förening som klär småflickor i slöja och ofta skiljer dem från pojkar i samma lokal. Vidare arbetar föreningen aktivt med pengainsamling till en terrorkopplad biståndsorganisation.

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur Sverigedemokraterna i Uppsala kämpar för att få fram en folkomröstning för att stoppa ett islamiskt center i stadsdelen Stenhagen. Samma vecka utspelar det sig ytterligare en moskédebatt på annan ort.

Det är SD:s tidigare riksdagsledamot Thoralf Alfsson och lokalmedia som rapporterar att Nybro kommun beviljat en 600 kvadratmeter stor moské till Islamiska kulturföreningen i Nybro kommun. På pappret i sin bygglovsansökan beskriver föreningen moskén som en ”klubblokal”.

LÄS ÄVEN: SD kräver folkomröstning om ny moské med kopplingar till islamistisk imam

Det var den 18 december förra året som kommunstyrelsen enhälligt, det vill säga Sverigedemokraterna inkluderade, beslutade att sälja ett markområde vid Norra Esplanaden om 2792 kvadratmeter för 83 000 kronor till Islamiska kulturföreningen med sina 2 500 medlemmar i Nybro. Det innebar att föreningen fick ett markpris på cirka 30 kr per kvadratmeter vilket kan anses vara ett underpris i beaktande av att området är centralt beläget.

Enligt en person som har kontaktat tidigare SD-rikdagsledamoten Thoralf Alfsson kostar en normal villatomt cirka 150 000 kronor i Nybro. Den markyta som Islamiska kulturföreningen fått köpa för 83 000 kronor motsvarar tre sådana villatomter.

Ingen moské – lokal för drogproblematik
I en artikel i den småländska lokaltidningen Barometern (2018-11-27) påstods det att den islamiska föreningen inte skulle bygga en moské utan en lokal för att arbeta med ungdomar och drogproblematik.

”Föreningen har nu träffat kommunstyrelsen och informerat om att det inte handlar om ett moskébygge utan om en lokal där föreningen kan arbeta med ungdomar samt jobba mot drogproblematik.”

Ett par månader senare, i januari 2019, fick kommunpolitikerna en fråga från kommuninvånaren ”Gunilla” om det kommer att byggas någon moské i Nybro. Men ingen kunde då ge något besked hur den islamiska föreningen har tänkt att använda lokalen.

Planlösningen visar en moské
Alfsson har granskat bygglovet och planlösningen för lokalen och han slår fast att det med ”all tydlighet handlar om en moské, även om den inte har den traditionella utformningen”

Nybro får koranskola
Planlösningen uppges visa att det blir en bönelokal om drygt 300 kvadratmeter. Vidare går det även att se tre olika ”klassrum” där varje rum är ca 40-50 kvadratmeter.

Flera personer som engagerat sig i debatten kring bygget har även uppmärksammat ”Sal 2” i planlösningen. Ett rum som är helt isolerat från övriga delarna av byggnaden vilket många tror är avsett för kvinnor eftersom dessa enligt islamisk lag inte ska distrahera männen under bön.

LÄS ÄVEN: Imam i Växjö försvarar gulfstaters finansiering av ny jättemoské: ”De vill göra göra en god gärning”

LÄS ÄVEN: Växjö moské söker nytt tillstånd för böneutrop: ”Folk tycker det är trevligt att lyssna på”


Bön hos Islamiska kulturföreningen i Nybro. Inga kvinnor syns till i lokalen. Faksimil Facebook.

SD-politikern konfronterade kommunledning
Den tidigare riksdagsledamoten kontaktade kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande i Nybro för att fråga om de upplevde den islamiska kulturföreningens beviljade bygglovsansökan som en föreningslokal eller som en moské. Han fick följande svar:

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

Alfsson: ”Föreningen upprätthåller segregationen”
Vidare skriver Alfsson på sin blogg att politikerna i den Alliansstyrda kommunen med Centerpartiet i spetsen inte har förstått att föreningen arbetar för en islamisering.

Målet för den Islamiska kulturföreningen är att sprida islam och se till att segregationen upprätthålls. Den egna religionen och kulturen är viktigare än allt annat.

Den sanningen har uppenbarligen inte gått upp för politikerna i Nybro!

Slöjdklädda flickor avskiljs
När Samhällsnytt nätgranskar Islamiska kulturföreningen och Nybro moské visar flera bilder hur de skiljer flickor från pojkar i tidig ålder. Vidare visar bilder hur de slöjklädda flickorna ofta placeras längst bak i rummet.Stöttar terrorkopplad pengainsamling
I sociala medier visar Islamiska kulturföreningen upp ett tydligt stöd för den kritiserade internationella biståndsorganisationen ”Islamic Relief” som baserar sin verksamhet på islamsk värderingsgrund.

Det framgår av ett flertal bilder att föreningen donerar ”generösa gåvor” till biståndsorganisationen och även anordnar insamlingsevenemang.

I juni år 2018 presenterade den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum en rapport i vilken man kopplar organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Enligt tankesmedjan leds många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen av individer som kan anses vara extremister.

Islamic Relief har sedan lång tid tillbaka anklagats för att finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I rapporten skriver Middle East Forum även att Ryssland år 2005 anklagat Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

Föreningens kontaktperson: ”Inte för sent att rädda Sverige”
När tidningen Barometern (2019-08-30) talade med Islamiska kulturföreningens kontaktperson Attajeb Ibrahim om byggplanerna insinuerade han att alla som kritiserar dem saknar kunskap.

– Jag vet att det finns en misstänksamhet mot oss, men det tror jag beror på okunskap och bristande information, slog Ibrahim fast.

I sociala medier engagerar sig Ibrahim med att sprida sin kunskap. I ett inlägg kampanjar han mot Sverigedemokraterna och skriver att ”det är inte för sent än att rädda Sverige”.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”