På grund av en uppdatering till ett nytt gps-system har fotbojor på den öppna anstalten Kolmården, utanför Norrköping, har slutat fungera. På anstalten sitter 170 kriminella, dömda för allt från våldsbrott till ekonomisk brottslighet. Utöver fotbojorna finns inga rymningshinder.

Den öppna anstalten Kolmården har säkerhetsklass 3, vilket är den lägsta klassificeringen i Sverige. Samtliga intagna bär fotboja men i övrigt finns det ingenting som hindrar dem från att lämna fängelset, uppger TT. Utöver de som är dömda för mindre allvarliga brott finns även kriminella som  tidigare suttit på sluten anstalt, dömda för grövre brott, och nu avtjänar slutdelen av sina straff på Kolmården.

Kriminalvården uppger att vissa fotbojor fortfarande fungerar men har ingen koll på vilka, något som Tony Bertlin, kriminalvårdschef för anstalt och häkte i verksamhetsområde Norrköping, framställer som positivt, då det betyder att inte heller fångarna vet om deras fotboja fungerar eller ej.

LÄS ÄVEN: Efter rymningarna – nyvaken regering ser över lagen om ungdomsvård

“Ingen akut säkerhetsrisk”

Manuella kontroller av de intagna sker fyra gånger per dygn: morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Däremellan kan fångarna göra vad de vill utan att personalen vet om det, enligt Bertlin. Han understryker dock att i och med att det är just en öppen anstalt har brottslingarna bedömts vara lydiga nog att kunna vistas där.

– Vi uppfattar inte det här som någon akut säkerhetsrisk, säger han.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården löser platsbristen med baracker

Oklart när fotbojorna kommer fungera igen

Ingen rapporteras ha rymt sedan fotbojorna slutade fungera. På grund av den rådande pandemin har fångarna heller ingen permission.

Vad som orsakat haveriet är ett nytt IT-system med gps-positionering som Kriminalvården upphandlat. Systemet uppges vara driftsäkrare och hålla högre kvalitet än det tidigare, dock har problemen efter två veckor ännu inte lösts. Det handlar om “buggar och småtekniska utmaningar”.

Kriminalvårdens tekniker uppges stå i ständig kontakt med leverantören. Bertlin uppskattar att det kommer ta ytterligare två veckor innan systemet fungerar som det ska. Vad han baserar sitt antagande på framgår inte.