I det slovenska parlamentsvalet står nationsvänliga Slovenska demokratiska partiet (SDS) – som nyhetsbyrån TT på nyhetsplats kallar främlingsfientligt – som den stora segraren. Näst störst blev den före detta komikern Marjan Sarecs etablissemangskritiska rörelse LMS. Valresultatet påminner om det i Italien där nationsvänliga Lega och den av komikern Beppe Grillo startade Femstjärnerörelsen blev valets stora vinnare och nu bildat regering.

SDS fick 25 procent av rösterna och är därmed det överlägset största partiet i Slovenien med 90 platser i parlamentet. Partiet kan dock få problem att hitta andra partier att bilda regeringskoalition med. Partiledaren Janez Jansa meddelade i ett uttalande i TV att dörren står öppen för övriga partier att föra samtal och att bilda allianser.

Näst största parti i valet blir den LMS med 12,7 procent. Partiet beskrivs som etablissemangskritiskt och leds av den före detta komikern Marjan Sarec. Det är oklart om SDS och LMS kan hitta samarbetsformer så som skett i Italien mellan motsvarigheterna Lega och Femstjärnerörelsen. Hittills har Marjan Sarec avvisat ett sådant samarbete med hänvisning till att hans parti är betydligt mer invandringsvänligt än SDS.

På tredje plats i det slovenska valet kommer Socialdemokraterna med 10 procent. Premiärminister Miro Cerars fram tills nu regerande parti SMC är valets stora förlorare och rasar kraftigt ned till 9,7 procent. Cerars avgick i mars efter interna regeringsbråk, vilket ledde till att parlamentsvalet måste tidigareläggas.

En koalition på vänsterkanten av flera småpartier som gått till val under beteckningen ZL får 9,2 procent av rösterna.

SDS har profilerat sig som starkt nationsvänligt och har nära kontakter med Ungerns premiärminister Viktor Orban och hans part Fidesz, en politik som slagit an hos det nationalistiskt slovenska folket. Partiet vill bland annat ha en mycket begränsad utomvästlig asylrelaterad invandring.

Efter att vallokalerna stängt var SDS-ledaren Jansas besked att han har för avsikt att bilda en regering för ”alla medborgares bästa” och för att skapa ett ”säkert Slovenien”. Att finna villiga koalitionspartners kan dock bli svårt för Jansa. I nuläget är det endast Nya Slovenien (NSI), som fick 7,1 procent i valet, som aviserat att man är villiga att ingå regeringssamarbete med SDS.

Valdeltagandet var med svenska mått mätt lågt och uppges ha stannat vid 51 procent av de drygt 1,7 miljoner röstberättigade slovenerna.