gaddafi-tajani

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse B. Awalt/Released / Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 DE

Utrikes

Italiens utrikesminister: Misstag att avsätta Gaddafi

Publicerad 8/19/2023
Annons

Ett allvarligt misstag. Det är Italiens vice premiär- och utrikesminister Antonio Tajanis bedömning av att den tidigare libyske diktatorn Muammar al-Gaddafi avsattes och dödades.

Gaddafi dödades i och med den så kallade arabiska våren 2011 och konsekvenserna av detta blev ett mer instabilt Nordafrika, menar Tajani.

LÄS ÄVEN: Tunisien vägrar vara EU:s gränsskydd – vill inte ha kvar kriminella afrikaner

– Det var ett mycket allvarligt misstag att ha dödat Gaddafi. Han kanske inte var demokratins förkämpe, men efter honom har instabiliteten kommit i hela Nordafrika, sa Tajani i en intervju med den konservative journalisten Alessandro Sallusti på Versiliana midsommarforum i Marina di Pietrasanta i staden Lucca.

– Med avtalet med honom hade vi blockerat migrationsströmmarna och situationen var mycket mer stabil. Och det var säkert bättre än de som kom senare, fortsatte Tajani.

Svensk medverkan

Gaddafis fall föregicks av Natos internationella militärinsats i landet. Denna gick ut på att upprätthålla ett vapenembargo och flygförbudszon över Libyen samt att förhindra styrkor lojala till diktatorn från att attackera oppositionen och civilbefolkningen.

I resolutionen som antogs av FN krävdes ”ett omedelbart eldupphör”.

Efter en informell förfrågan till Sverige från Nato om att skicka Jas 39 Gripen till Libyen beslutade dåvarande regeringen att Sverige skulle bidra till insatsen.

LÄS ÄVEN: Nordafrikanska ungdomar skapar kaos i italienska turistorter

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons