På måndagskvällen blev Täby den andra kommunen i Stockholms län att införa ett tiggeriförbud. Precis som i fallet med Lidingö nyligen avgjorde Sverigedemokraternas röster – här kommer dock förbudet att bli långt mer omfattande.
Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde efter en nästan tre timmar lång debatt gemensam sak med Sverigedemokraterna. Röstsiffrorna blev 34 mot 26.
– Vårt tiggeriförbud är rättsligt lite annorlunda och handlar om både aktiv och passiv insamling och tiggeri vid återvinningsstationer. Därför måste det nu laglighetsprövas av länsstyrelsen, säger Tobias Karlström (KD).
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Täbys utökade förbud omfattar även insamling av kläder, prylar och pantburkar vid kommunens återvinningsstationer.
LÄS ÄVEN: Klart: Lidingö första kommunen i Stockholm med tiggeriförbud – SD avgjorde
Partierna som röstade för menar att många invånare känner sig otrygga vid återvinningsstationerna medan oppositionen ifrågasatte hur stark denna påstådda otrygghet verkligen är.
– Många vågar inte åka till återvinningen för att man tycker att det är otryggt. Det är ett reellt problem, inte för alla men för många. Det ska inte krävas majoritet för ett problem för att man ska göra något åt det. Det här är en stigmatiserande fråga och många är rädda säga vad de tycker, jag tror det finns ett stort mörkertal, säger Tobias Karlström.
Miljöpartiets krav på återremiss röstades ned. Centerpartiet och Liberalerna röstade med vänstern som menar att förbudet kan strida mot Europakonventionen om skydd för mänskliga rättigheter.
– Att tigga är ingen lösning på fattigdom, men lösningen är inte heller att förbjuda någon att be om pengar och mat. Det är en mänsklig rättighet. Olagligheter som uppstår ska beivras med lagar som redan finns. Ett förbud flyttar bara runt tiggeriet till en annan plats eller kommun, sade Annica Nordgren (C), ledamot.
LÄS ÄVEN: M och KD föreslår tiggeriförbud: ”Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna”
– Det är ett hot mot yttrandefriheten och kan vara diskriminerande eftersom det handlar om utsatta romer. Beslutet är varken humant eller juridiskt korrekt. Vi kan inte förbjuda rop på hjälp. Jag tror att de flesta Täbybor vill att polisen ägnar sig åt andra brott, sade Agneta Lundahl Dahlström (S).
Tiggeriförbudet kan träda i kraft tidigast vid årsskiftet efter att först ha prövas av länsstyrelsen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.