I somras besökte två nyanlända migranter ett kafé i Luleå. Samtidigt i lokalen fikade en 13-årig flicka tillsammans med vänner. Männen började trakassera flickan. Kafégästen Jakob konfronterade männen och blev då brutalt misshandlad. De två migranterna döms till 50 timmars samhällstjänst. Ingen av dem utvisas.

Strax innan klockan 18 den 13 juni 2018 fikade en 13-årig tjej tillsammans med sina vänner hos Espresso House i Luleå. Några bord ifrån flickorna fikade även 26-årige Jakob. Han uppmärksammade vid tillfället hur två utländska män satte sig ned vid flickornas bord. En av männen började trakassera den 13-åriga flickan genom att säga att hon ”är ful med smink” och petade samtidigt flickan i ansiktet.

Den utländske mannen som petade på flickan är 20-årige Khalil Zayed. Han invandrade från ”Palestina” 2017-08-30. Den andre utländske mannen som deltog vid bordet är 20-årige Ali Ezzedine. Han invandrade från Syrien 2016-11-28.

Konfronterade
Jakob hörde hur en av flickorna bad Khalil och Ali att sluta besvära dem. Trots tillsägelse fortsatte trakasserierna mot flickorna. Jakob valde då att konfrontera männen.

– Du beter dig som en jävla idiot, hon tycker inte om att du pillar på henne, sade Jakob till Khalil.


Khalil: ”Ska vi slåss?”
Enligt vittnesuppgifter reagerade de två arabiska männen aggressivt på tillsägelsen från Jakob. Khalil sa följande.

– Du ska ska inte säga till mig vad jag får göra.

Därefter vill Khail slåss om saken och säger tydligt inför alla närvarande ”ska vi slåss?” Strax därefter misshandlades Jakob bland kafégästerna.

Jakobs vittnesmål
Under misshandeln blir Jakob slagen med knutna nävar i ansiktet. I samband med slagen faller Jakob mot golvet och blir liggande på kafégolvet. Då fortsätter männen att sparka honom.

När Jakob ligger ner blir han även fasthållen av männen. En av dem försöker samtidigt stjäla hans mobiltelefon ur byxfickan. I polisförhör berättar Jakob:

”Killen ställer sig upp och puttar till mig vilket gör att jag puttar tillbaka. Då ger sig killen i rött på mig med knytnävsslag och ber sin kompis att hjälpa till vilket kompisen också gör. De slår mig mot höger sida av huvudet ca: 4-5 gånger med knytnävarna. Slagen träffar i höger tinning och på höger kind samt käkben.

Då fick de ner mig på golvet och håller som fast mig samtidigt som de sparkar mot min mage på vänster sida. Sparkarna var inte jättehårda men det gjorde ont. Jag vet inte exakt vem som slog var men jag träffades av knytnävsslag av båda killarna som gjorde ont. När jag ligger på golvet så är det som att killen i rött försöker att ta upp min telefon från byxfickan medans den andra killen håller fast mig. Jag får loss en hand och hindrar honom från att få telefonen.”

Tolkhjälp
Till slut kunde kafépersonal få stopp på misshandeln av Jakob. En polispatrull anlände platsen och de två männen anhölls. Båda två var tvungna att använda tolk under polisförhören.

Domen
Den 6 december föll domen mot Khalil och Ali i Luleå tingsrätt. Med anledning av männens ålder blir påföljden mildare än det egentliga straffvärdet.

I domen skriver tingsrätten att Khalil och Ali ”vid tidpunkten för brottet var 19 år, vilket ska beaktas särskilt vid straffmätningen”. De två männen döms för misshandel till 50 timmars samhällstjänst och får stanna i Sverige.