man kvinna symboler
Inrikes

Jämställd talartid införs i Norrköpings kommunfullmäktige

Publicerad 2/10/2018
Annons

”Varför måste vi definiera människor efter kön? Det känns väldigt 1900-tal”, anser andre vice ordföranden i regionstyrelsen.

Konceptet varannan man, varannan kvinna ska implementeras då regionfullmäktige sammanträder på onsdag, rapporterar Folkbladet.

Beslutet härrör från då regionen undertecknade EU-deklarationen CEMR, i vilken varvade talarlistor finns med som förslag och en handlingsplan för hur jämställdheten kan förbättras togs fram.

Dock verkar det råda viss förvirring kring exakt vad som gäller.

– Jag har ställt frågan till Eva Andersson [ordförande i regionfullmäktige] vad det är vi egentligen har beslutat? Och när togs det här beslutet? Men jag har inte fått något svar, säger Marie Morell (M) som är andre vice ordförande i regionstyrelsen och kritisk till de varvade listorna.

– Jag går in i det här med öppet sinnelag och sedan får vi se vad vi får för resultat: Antingen fungerar det bra och då fortsätter vi, annars får vi vara beredda att dra slutsatsen att det inte var effektivt. Det är viktigt att vi provar, säger Mats Johansson (S).

Morell ser inte detta som ett och problem och menar att det finns viktigare saker att fokusera på än att förbättra jämställdheten i fullmäktige, där hon menar att fördelningen redan är jämn.

Och de som varken definierar sig som kvinna eller man?

– Det har jag stor respekt för. Men det här är ett sätt att se om det finns en strukturell obalans i vårt fullmäktige, svarar Mats Johansson.

– Den frågan känns högaktuell i vårt samhälle. Varför måste vi definiera människor efter kön? Det känns väldigt 1900-tal, säger Marie Morell.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons