Socialborgarråd Jan Jönsson (L) i Stockholm stad anser sig representera de så kallade utanförskapsområdena. Med sin bakgrund inom skolan i dessa områden tycker han sig se problemen tydligare än de flesta andra politiker som han menar bara har innerstadsperspektivet. Jönsson är särskilt stolt över satsningen att erbjuda “allvarssamtal” med kriminella inom 48 timmar.

Det är i en intervju med lokaltidningen StockholmDirekt som den tidigare rektorn i det invandrardominerade området Norsborg i södra Stockholm hävdar att han är en av de få politikerna i Stockholms stadshus som har ytterstadsperspektivet och vet hur det ser ut i miljonprogrammen.

Enligt Jönsson, som är bosatt i Bredäng i södra Stockholm, märks det tydligt i politiska diskussioner i stadshuset att han är en av få som representerar förorten eftersom det inte är många politiker som bor som han gör. Det visar sig även i engagemang menar socialborgarrådet. Han har ett tydligare fokus på förorten och exempelvis gängskjutningarna. Medan de flesta andra politiker i stadshuset uppges ha mer fokus på innerstaden.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

En del av hans arbetsstrategi som socialborgarråd är möten med människor i verkligheten som han tror kommer leda till lösningar. Tidigare har han samlat finansborgarrådet, trygghetsborgarrådet och regionpolischefen för ett gemensamt besök i förorten vilket ska ha resulterat i många viktiga förslag som man nu tittar närmare på. Men Jönsson poängterar att det även är viktigt att diskutera med personer på Facebook, läsa och svara på e-postmeddelanden.

“Allvarssamtal” med kriminella
För att råda bot på den ökade kriminaliteten med allt fler skjutningar tror Jönsson på ännu mer samtal. Han stoltserar över huvudstadens nya majoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet som tillsammans har tagit fram vad de kallar “allvarssamtal”. Dessa samtal ska erbjudas inom 48 timmar från det att ett brott har begåtts och samla den kriminella individen, polis, föräldrar och socialtjänst. I planerna ser Jönsson även hur skolor ska engagera sig och diskutera “med unga pojkar och män hur man ska ska vara som man”.

– Som 48-timmars allvarssamtalen. Jag trodde inte att det skulle gå så fort, men när jag nu fått in det i budgeten så genomförs det i hela Stockholm. Det är en påverkan som är så otroligt mycket större. Det ger en möjlighet att göra samhället lite bättre. Och det är ju det som är hela poängen med mitt engagemang.

Jan Jönsson
Jan Jönsson

“Skriva brev återvändare”
I slutet av februari uppmärksammades Jönsson nationellt när han i SVT kommenterade huvudstadens handlingsplan rörande individer som befunnit sig hos Islamiska staten och nu återvänder till Sverige.

– Vi kommer också jobba med uppsökande verksamhet där vi ringer och skriver brev till återvändare, sade Jönsson.

https://youtu.be/WfieZhcuFs8?t=34