Den starka tilliten och sociala sammanhållningen japaner emellan, och vilka positiva effekter det får på samhället, uppmärksammas i en längre artikel hos BBC.

Med en befolkning på nästan 14 miljoner tappas otaliga id-kort, mobiltelefoner och plånböcker varje år i huvudstaden Tokyo. Men i ett land som Japan återbördas en stor majoritet av dessa till sina ägare. En mix av kulturella normer, komplexa religiösa influenser och vänliga kvarterspoliser gör enligt BBC detta möjligt.

2018 lämnade Tokyopolisen tillbaka mer än 545 000 id-kort till sina ägare – 73 procent av det totala antalet tappade kort. Och 130 000 mobiltelefoner (83 procent av antalet tappade) liksom 240 000 plånböcker (65 procent) lämnades tillbaka. Inte sällan lämnas dessa tillbaka samma dag som de tappats.

Utöver kulturella normer förs Japans små polisstationer, kōban, fram som en av anledningarna till den utbredda ärligheten. Dessa finns vida utspridda. Som exempel har Tokyo 97 stycken polisstationer per 100 kvadratkilometer mot elva i London.

Poliserna på stationerna beskrivs som vänliga och tillmötesgående och är kända för att skälla ut tonåringar som missköter sig och hjälpa äldre över gatan. Om ett barn får syn på en polis hälsar de vanligtvis på dem.

Att lämna in något man hittar till polisen lärs ut i ung ålder. Barn uppmanas att lämna in vad de än hittar – även om det skulle handla om några kronor.

I en studie där man jämförde borttappade telefoner och plånböcker i New York och Tokyo, lämnades omkring 80 procent av de upphittade sakerna i Japan medan bara omkring tio procent lämnades in i USA.

Man pekar även på en kollektivism i Östasien där man prioriterar andra i stället för sig själv och folk ägnar sig hellre åt sådant som är till nytta för gruppen.

Ytterligare en faktor sägs vara japaners buddistiska bakgrund och shintoism.