I helgen tog invånare i Järfälla initiativ och började samla in namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om tiggeri i kommunen. Enligt en av initiativtagarna som städat skogsområden efter tiggarläger är ett förbud nödvändigt för att komma till rätta med problemet.

För att få till en folkomröstning i Järfälla kommun krävs 5 200 underskrifter. I helgen inleddes arbetet av initiativtagaren Fredrik Grufman tillsammans med ett tiotal andra Järfällabor och resulterade i över 3 500 underskrifter. Folkinitiativet siktar på att samla in 6 500 underskrifter för att ha en god marginal när de ska överlämnas om fem månader.

När Samhällsnytt når Grufman berättar han att de fått ”otroligt många uppmuntrande kommentarer från Järfällaborna”.

”Många är trötta på att politikerna inte har tagit folks oro och irritation på allvar. Folk uppskattar att vi använder detta fina demokratiska instrument; folkinitiativ, och det behövdes ingen större övertalning för att folk skulle skriva på. När jag själv stod nere på ICA Maxi så kom många fram och hälsade och tackade. Både äldre och yngre kom till namninsamlingen enkom för att få skriva på. Tackade, tog i hand och uttryckte sin tacksamhet för att vi tagit detta initiativ.

Det som var extra roligt är att folk från så många olika delar av samhället kom fram. Frågan om tiggeriförbud förenar alla, rik, fattig, nyanländ, svensk. Rubbet. Spelade ingen roll om man diskuterade med en familj från Mellanöstern, Afrika eller från Norrland – alla var lika irriterade på politikernas flathet. Ett sunt tecken på att identitetspolitik är en död och farlig idé.”

Formuläret för att som Järfällabo delta i namninsamlingen kan laddas hem på följande länk.

”Man botar inte cancer med plåster”
I april publicerade Samnytt TV ett reportage där Grufman medverkade och visade oss övergivna tiggarläger i Järfälla som han och ett antal andra kommuninvånare städade upp efter.

LÄS ÄVEN: Samnytt TV: kommun förnekar kännedom om tiggarläger – privatpersoner rensar upp

Nu berättar Grufman att namninsamlingen är ett delmoment för att lösa det bakomliggande problemet. Han slår fast att de inte vill bli någon form av permanenta skogsstädare.

Det är väldigt lätt att sitta på Facebook och tycka saker och det är det många som gör. Men när det skall gå från tangentbordsridderi till verkligheten så är det många som inte är lika sturska längre. Det var ett antal tappra själar som hjälpte till att städa skogarna tidigt i våras, och då upptäckte vi problemen med nedskräpning efter bosättningar.

Detta med namninsamling mot tiggeri är en naturlig fortsättning på det arbetet. Även om vi städar entusiastiskt så är det ju inte meningen att vi ska bli någon form av permanent sopgubbeinrättning, detta är engångsföreteelser. Upptäcker vi att det finns återkommande problematik så löser vi det bakomliggande problemet. Man botar inte cancer med plåster. Därav namninsamlingen som har som slutmål att få bort tiggeriet från Järfälla.

Initiativtagarna är medvetna om att folkomröstningen endast blir rådgivande men de är övertygade att en sådan situation sänder ett tydligt budskap från folket.

”Att gå från ord till handling är något vi Järfällabor har fått lära oss mycket av senaste tiden, och att dra igång en namninsamling kändes mer än rätt. 5200 namnunderskrifter behövs det för att väcka frågan i fullmäktige, och så länge 2/3-delar av fullmäktige inte säger NEJ så blir det en folkomröstning – förvisso rådgivande, men ändå med ett tydligt budskap.

Lagen stipulerar att det är riktiga underskrifter med adress och personnummer som skall samlas in, så några likes på internet duger inte. Nu är det hederligt hantverk som tar vid. Ett antal funktionärer kommer samla in underskrifterna i början av september och inom 6 månader lämnar vi drygt 6500 underskrifter till kommunen.”

Attackerades med ägg
När initiativtagarna samlade in namn vid Kallhälls centrum i Järfälla attackerades de av en man i 20-årsåldern.

Mannen använde ägg för att försöka skrämma iväg funktionärerna från platsen. Attacken har polisanmälts.

(Bilden nedan är skickad till oss – vi har inte censurerat ansiktet)

En äldre man träffades av äggen över huvudet och kroppen. Ett ägg ska ha träffat honom nära örat vilket resulterat i att han nu upplever nedsatt hörsel.

Spottade på oliktänkande
Enligt uppgifter som cirkulerar i sociala medier är gärningsmannen en känd vänsterextremist. I februari uppges mannen bland annat ha attackerat en kvinna med spottloska.

LÄS ÄVEN: Rumänska ”tiggare” greps med verktyg för nära en halv miljon – slipper böter och fängelse