I början av sommaren slog portarna upp till det nya utomhusbadet på Järvafältet i västra Stockholm. En särskild nyhet för besökarna är att bassängerna tillåter att bada med kläderna på. Moderaternas borggarråd stoltserar med att badet ”är så pass inkluderande – vem som helst är välkommen här”.

Det var den 15 juni som Järvabadet öppnade för allmänheten. Utomhusbadet är beläget vid Eggeby gård mellan de invandrartäta och så kallade särskilt utsatta områdena Tensta och Rinkeby.

LÄS ÄVEN: Stadium börjar sälja burkini: ”Vi är stolta över vårt sortiment”

Byggnationen har kostat skattebetalarna 240 miljoner kronor och resulterat i tre bassänger, ett kafé och stora gräsytor. Sammanlagt ska området rymma 3000 besökare. I beskrivningen av badet framhäver man att det är utformat för att hålla fokus på överblickbarhet för personal, jämlikhet och säkerhet.

Men trots att jämlikhet är en viktig fråga väljer Stockholms stad att vika sig för islamisk lag och utforma bassängerna med speciella reningssystem för att möjliggöra att kvinnor badar med kläderna på. Detta används sedan som ett säljargument för besökare med orden, ”helt enkelt en välkomnande mötesplats för alla”.

SD: ”Varför ska man kunna bada med kläder?”

Tidigare i vår diskuterade politiker i Stockholms stadshus frågan om klädblad i det nya utomhusbadet. Peter Wallmark (SD) frågade fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) varför man ska kunna bada med kläderna på i just Järvabadet.

Wedin menar att badet ska vara ”inkluderande” och att grupper som annars inte hittar till badhusen kommer att ta sig till Järvabadet vilket i sin tur påstås öka simkunnigheten. Men vilka bad i Stockholms stad som annars exkluderar människor är oklart och någon närmare förklaring varför dessa personer inte känner sig välkomna lämnar inte Wedin.

– Vi är väldigt stolta över att ha byggt ett bad som är så pass inkluderande – vem som helst är välkommen här. Jag ser jättemycket fram emot invigningen och jag tror att det här kommer bli ett lyft för Järva, berättade Wedin för Mitti.

LÄS ÄVEN: Islamistisk idrottsförening efter nekat bidrag: ”Diskriminerande – vi har religionsfrihet”

authorimage