Den socialdemokratiske profilen Ilija Batljans skandalkantade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisar fortsatt röda siffror. Det framgår av den delårsrapport som presenteras idag.

SBB gör jätteförlust med över 17 miljarder kronor före skatt årets tre första kvartal, eller minus drygt 3,1 miljarder för tredje kvartalet. Förlusten utgörs till större delen av värdenedskrivningar av företagets fastigheter med över 10 miljarder hittills i år.

Snabb tillväxt

SBB grundas 2016 av S-profilen Ilija Batljan. Batljan har en bakgrund som bland annat kommunstyrelseordförande i Nynäshamn, landstingsråd i Stockholm och departementsråd på Socialdepartementet.

Batljans målsättning är att köpa upp och förvalta bostäder och andra fastigheter “inom den offentligt finansierade sociala infrastrukturen”. Tusentals bostadslägenheter i flera kommuner runt om i Sverige, framförallt i så kallad miljonprogramsområden, köps upp.

Investerarna lockas av den socialdemokratiska affärsidén. Swedbanks, Handelsbankens, Länsförsäkringars och Avanzas fondbolag är några av dem som köper aktier för hundratals miljoner.

Fem år efter starten, hösten 2021, värderas den S-märkte fastighetsmagnatens bolag till en bra bit över hundra miljarder kronor.

Amerikansk rapport

Första uppenbara tecknen på att något är rejält galet kommer egentligen redan i maj 2020. Ilija Batljan grips och anhålls misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Det är Ekobrottsmyndigheten som utreder SBB:s vd, något de hållit på med sedan 2018.

Medan den socialdemokratiske fastighetsmogulen sitter inlåst, genomför polisen husrannsakningar på flera olika adresser. Dagen efter släpps han på fri fot igen. Det blir aldrig något åtal.

I början av 2022 rasar SBB:s aktiekurs betänkligt. Visserligen efter en rejäl uppgång året innan. Batljan skyller på “kriminella” blankare som försöker äventyra hans fastighetsbolag, och kräver att myndigheterna ingriper.

Inflation och stigande räntor skapar därefter fortsatta bekymmer, och SBB har innan sommaren 2022 är över tappat mer än 80 procent av sitt börsvärde jämfört med toppnoteringen 2021.

Hotas av konkurs

Under 2023 har problemen för SBB fortsatt. Det har talats om att företaget är nära konkurs och under måndagen, efter att senaste delårsrapporten offentliggjorts, faller aktiekursen till strax över tre kronor. En bråkdel av värdet för två år sedan.

En del av förklaringen till vad som är galet kan anas i en rapport som amerikanska Viceroy resarch släppte redan i februari förra året. Vid det laget har amerikanska fondförvaltare som Blackrock och Vanguard blivit storägare i SBB. Enligt Viceroy research är SBB kraftigt övervärderat.

SBB redovisade visserligen ett resultat på nästan 26 miljarder kronor 2021. Men den vinsten, drygt 17 kronor per aktie, utgjordes nästan uteslutande av uppskivningar av värdet på SBB:s fastigheter. Hyresintäkterna det året nådde inte ens upp till sex miljarder kronor.

Men tack vare att företaget redovisat fantasifullt höga vinster, har SBB kunnat erbjuda generösa utdelningar till Ilija Batljan och de andra storägarna. Utdelningar som hela tiden finansierats genom nyemissioner och nya lån. Det hela påminner nästan om ett pyramidspel.

I somras hoppade Ilija Batljan av som vd, och ungefär samtidigt meddelade Finansinspektionen att en undersökning skulle inledas av SBB. Men trots att företaget redovisar växande förluster ska SBB nu dela ut ytterligare 2,1 miljarder till sina aktieägare.