I februari dömdes asylaktivisten Elin Ersson, som i somras hindrade ett flygplan med en utvisningsdömd afghansk man ombord att lyfta, för brott mot luftfartslagen till dagsböter. I mars framkom det att en av nämndemännen före domen kallat Ersson för ”brottsling” vilket ledde till att rättegången ska tas om. På onsdagen meddelas att nämndemannen dessutom får sparken.

Det var ett drygt halvår innan rättegången som den SD-utsedde nämndemannen på sociala medier hade fällt uttalandet. I samband med att detta uppmärksammandes stängdes nämndemannen av tills vidare och det beslutades att rättegången skulle tas om.

LÄS ÄVEN: Rättegången mot asylaktivisten Elin Ersson kan komma att göras om

– Det är svårt att komma till en annan slutsats än att när han skrev den här kommentaren så hade han uppfattningen att vederbörande var skyldig till brott, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till SvD.

Nämndemannen hade även kallat Malena Ernman och Anne Ramberg för ”batikhäxor” efter att dessa uttalat sig om fallet, något som i mars dock inte bedömdes vara relevant för utredningen. Enligt Johan Kvart var uttalandet ”i sig mycket olämpligt” och ”att uttrycka sig på det sättet om offentliga personer är opassande”.

LÄS ÄVEN: Mild dom mot Elin Ersson: asylaktivisten kommer undan med dagsböter

Något som inte tidigare varit känt är att nämndemannen själv anmält intresse för att delta i målet. Göteborgs tingsrätt ska nu ha skärpt sina rutiner och ifall detta sker igen kommer man enligt Kvart att kontrollera om detta görs av en förekommen anledning.