DEBATT • Avrättningen av 39-årige Mikael inför sin 12-årige son är en djup tragedi för de anhöriga. Vi som stått på barrikaderna under hela våra vuxna liv för att förhindra och vända den utveckling vi ser idag sörjer med dem.

Avrättningen genomfördes med 99 procents sannolikhet av ett invandrargäng. Jimmie Åkesson deklarerade fullt krig mot dessa systemhotande element och Sverigedemokraternas riksdagsledamot Per Ramhorn riktar avgångskrav mot statsminister Ulf Kristersson (M) om inga politiska förslag för att lösa problemen initieras.

Partiet har möjligheten att pressa regeringen till att ta det första viktiga steget mot att lösa de systemhotande problemen, nämligen att driva igenom ett medborgarskapsmoratorium.

Som tur är sitter Sverigedemokraterna i en position där de faktiskt kan göra skillnad. Det är ingen hemlighet att jag anser att Sverigedemokraterna saknar tillräckligt radikal politik för att tillfullo lösa alla problem, men i återvandringsfrågan tog de ändå ett viktigt steg på sin senaste partikongress.

I sitt principprogram har de genom ett tillägg öppnat upp för storskalig och tvingande återvandring av missanpassade invandrare, vilket även skulle kunna och bör inkludera återkallandet av hundratusentals medborgarskap. Förutsatt att de ideologiska principerna också omvandlas till sakpolitiska förslag i Sveriges riksdag.

Storskalig återvandring är den enskilt viktigaste lösningen på systemkollapsen. För att nå dit finns en del viktiga sakpolitiska delsegrar att uppnå. Det första och viktigaste är ett medborgarskapsmoratorium. Alltså ett tillfälligt stopp av utdelning av medborgarskap till utlänningar till dess att nya rigida medborgarskapslagar är på plats. Sverigedemokraterna har formulerat ett sådant förslag i riksdagen. Inga fler missanpassade invandrare skulle då få medborgarskap.

Detta förslag kan genomdrivas inom några månader om så önskas och det är en myt att politiska förslag behöver ta flera år att genomföra. Se till exempel på den tillfälliga migrationslagstiftningen om ni ändå envisas med att påstå motsatsen.

Förra året fick nästan 60 000 utlänningar medborgarskap i Sverige, den överväldigande majoriteten var utomeuropeiska invandrare. Medborgarskap delas fortfarande ut som leksaker ur ett flingpaket, trots ”paradigmskiftet”. I år ser siffrorna lika dåliga ut för de tre första månaderna, 15 000 i huvudsak utomeuropeiska invandrare har fått medborgarskap. Medborgarskapsregnet över konstaterade problemgrupper fortsätter.

Ulf Kristersson sitter löst som partiledare efter könsbytarhetslagstiftningen som skapat ett internt storkrig i Moderaterna. Kristdemokraterna och Liberalerna har det extremt motigt i opinionen. Den borgerliga regeringen är i en mycket svag position för tillfället.

Moderaterna som parti har också en stor historisk skuld avseende massinvandringen att återbetala för att erhålla någon sorts politisk trovärdighet. Kristdemokraterna och Liberalerna vill inte riskera ett nyval, vilket kan bli fallet om en regeringskris utlöses där Sverigedemokraterna deklarerar att regeringen vägrar ge dem proportionerligt inflytande.

Sverigedemokraterna besitter en gyllene chans att pressa regeringen till att acceptera ett medborgarskapsmoratorium, så framtida avrättningar av pappor inför deras söner kan undvikas. Löser vi alla problem med det förslaget? Nej, men det är det enskilt viktigaste steget mot det som krävs för att rädda Sverige – en storskalig tvingande återvandring av missanpassade invandrare.

Jeff Ahl
F.d. riksdagsledamot (SD), numera partioberoende opinionsbildare