Fallet med den kontroversielle polismannen Nadim Ghazale borde tas upp av Europadomstolen. Det anser småbarnsmamman Jenny Nilsson.
– Jag ska driva det här på alla sätt jag kan göra, säger hon till Samnytt.
I somras anmäldes såväl Nadim Ghazale som justitieminister Morgan Johansson till ett flertal instanser; Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK), Diskrimineringsombudsmannen (DO) samt Avdelningen för särskilda utredningar inom polisen (SU). Anledningen är de många nedsättande inlägg Ghazale gjort i sociala medier mot inte minst Sverigedemokraterna och dess företrädare – utspel han fått stöd för från polismyndigheten och den rödgröna regeringen.
SE ÄVEN: Morgan Johansson och Nadim Ghazale anmäls
Bakom anmälningarna stod Jenny Nilsson, en småbarnsmamma från Göteborg som beskriver sig själv som nationalkonservativ. Trots sitt engagemang i frågan är hon inte medlem i något politiskt parti.
– Jag har faktiskt inte ens röstat genom åren tidigare, för jag har inte hittat något att rösta på, säger hon till Samnytt.
Åklagaren: Begick brott men slipper åtal
17 augusti valde chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö att inte inleda någon förundersökning mot Ghazale. I sitt beslut skrev han att ett av Ghazales twitterinlägg visserligen uppfyller rekvisiten för hets mot folkgrupp, men att brottet preskriberats eftersom inlägget gjordes 2014.
I det aktuella inlägget jämställer Ghazale staten Israel med cancer, ett inlägg som Samnytt var först med att uppmärksamma.
LÄS ÄVEN: Nadim ”Fuck er SD” Ghazale ville bli rikspolischef
Några dagar efter åklagarens besked att Ghazale kan ha twittrat saker som är olagliga, valde polismannen att helt stänga sitt Twitterkonto.
– Han har varit så kaxig och hade nästan 20 000 följare, så det är ganska märkligt att han stängde ned Twitterkontot. Jag undrar om han blev rädd? kommenterar Jenny Nilsson.
Fick stöd från regeringen
Nadim Ghazale har under sommaren fått stort stöd från såväl den rödgröna regeringen, sina chefer och framträdande poliskollegor. Det, och att utredningen lades ned, är något som retat upp småbarnsmamman Jenny Nilsson i Göteborg.
SE ÄVEN: Morgan Johanssons stöd till Ghazale efter antisemitism-kritiken: ”Bara att bortse ifrån”
LÄS OCKSÅ: Polischefen: Vi har ”absolut” förtroende för Nadim Ghazale
LÄS MER: Polischef försvarar SD-hatisk tavla i polishus: ”Ingen större grej”
– Jag gick runt och var jätteförbannad. Jag hade säkert inte anmält den här polisen om det inte vore för att polismyndigheten och justitieministern gjort som de gjort. Jag tänkte att gränsen är nådd. Här har man något man kan påvisa och gå på, säger hon.
– När själva justitieministern inte kan hålla tyst utan går in och skriver på det här sättet som han har gjort. Han menar att ens ifrågasätta Nadim Ghazale skulle vara hat, och det är väldigt allvarligt för han är högste ansvarig för polismyndigheten och rättsväsendet.
Tänker vända sig till Europadomstolen
Jenny Nilsson planerar nu att gå vidare till Europadomstolen. Anledningen är att hon anser att fallet med polismannen Ghazale visar att svenska myndigheter diskriminerar dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna och “normaliserar åsiktsförtryck”.
– Det är i högsta grad i samhällets intresse när över en femtedel av Sveriges befolkning blir diskriminerad på det här sättet, säger hon.
Diskriminering på grund av politisk åsikt är visserligen inte ett brott enligt svensk diskrimineringslag, men är en grund för diskriminering enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, som Sverige måste följa.
– Om man systematiskt gör såhär hela tiden, då bryter staten mot lagen, menar Jenny Nilsson.
Hon rådgör nu med jurister om hur hon ska ta fallet vidare.
“En del av agendan”
Jenny Nilsson poängterar att om Europadomstolen tar upp fallet, så blir det för att pröva om svenska staten agerar felaktigt genom att inte bara tillåta att en person som Nadim Ghazale får arbeta som polis, utan dessutom genom att polismyndigheten och regeringen ger honom sitt uttryckliga stöd.
– Det är inte själva handlingen från polisen i sig, påpekar hon.
– Sedan är det otvivelaktigt att han har brutit mot polisförordningen och han borde ha fått åtminstone en tillsägelse.
Göteborgsmamman tror dock inte att hon kommer vinna i Europadomstolen.
– Jag tror givetvis inte jag kommer vinna någonting. Jag tror inte Europadomstolen heller kommer ge med sig på den punkten, för det är snack om högerextremism hit och dit och allt det här, det är en del av agendan. Men det ska lyftas offentligt, säger Jenny Nilsson.
I en tidigare version av artikeln stod det att Jenny Nilsson vill vända sig till EU-domstolen. Det är fel. Korrekt domstol är Europadomstolen.
LÄS MER: Nadim Ghazales hudfärgshån mot SD-politikern Marcus: ”Kokosnöt”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.