Jerzy Sarnecki säljer sin villa på Lidingö utanför Stockholm. Det framgår av en annons från Anna Ski Mäkleri på Östermalm och Lidingö.

Den 74-årige mediekände kriminologen hoppas enligt annonsen få 29 miljoner kronor för den påkostade villan – som han äger tillsammans med 58-åriga sambon Helena Du Rées som även hon är en känd kriminolog.

Sarnecki köpte villan, som är byggd 1999, år 2005. Den är på drygt 300 kvadratmeter, har sju rum och kök, tre dusch- eller badrum samt bastu. Dessutom finns takterass, två däck och en väl tilltagen pool.

Anna Ski Mäkleri
Anna Ski Mäkleri

”En härlig, gedigen villa med närhet till Lidingö Golfklubb, naturen, kommunikationer, skolor och förskolor”, beskriver mäklarfirman Sarneckis villa.

Anna Ski Mäkleri

Den som är intresserad av att köpa villan kan kontakta mäklaren via annonsen.

Ritades av omtvistad arkitekt

Jerzy Sarneckis villa är ritad av arkitekten Jesper Husman. Liksom flera av hans andra projekt är villan byggd i betong och har stora glasfönster.

Husmans förkärlek för glas och betong vållade kritik 2013 sedan hans förslag till ny psykiatrisk klinik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala vann upphandlingen.

Psykiatrins hus i Uppsala. Pressbild

Den fem våningar höga betonglådan med stora glasfasader har hyllats internationellt för sin ”iögonfallande” arkitektur, men avskytts av patienterna. Anledningen är de stora fönstren gör att många känner sig exponerade.

– Alla kan se in genom de stora fönstren när man söker hjälp. Vid akuten har de frostat glas, men man ser skuggor genom det. Det är läskigt, sade en man till UNT 2013.

Jesper Husman har även bland annat ritat en tillbyggnad till Sveriges ambassad i Moskva.