Gäst i veckans upplaga av Sveriges Radio Ekots Lördagsintervju var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han svarade bland annat på frågor om att kriminalisera medhjälp till brott mot Utlänningslagen, skillnaderna mellan hans parti och uppstickaren Alternativ för Sverige samt mediesituationen i Ungern jämfört med den i Sverige.

Sverigedemokraterna har lagt en motion om att kriminalisera medhjälpsbrott i samband med att illegala invandrare, oftast personer som fått avslag på asylansökan, håller sig undan rättvisan och verkställande av utvisning. Sådan hjälp sker ofta organiserat i regi av asylhaveristiska grupper som inte respekterar demokrati och lagar som grund för en samhällsbildning.

I lördagens intervju intygade Åkesson att han och hans parti fortsatt står bakom den motionen. SD-ledaren sa att han tycker det är absurt att sådan verksamhet inte redan är kriminaliserad på samma sätt som medhjälp för andra brott.

Åkesson fick också frågan om vilka skillnader han ser mellan det nya partiet Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna. SD-ledaren menade att AfS är ett mer etnonationalistiskt parti med SD förespråkar öppen svenskhet: ”Jag tycker att man kan bli svensk. Svenskheten för mig sitter i hur man beter sig”, förklarade Åkesson.

Samtalet kom också in på Ungern som i samband med parlamentsvalet stått i medialt fokus också i Sverige. Kritik har riktats mot bland annat en påstådd regimvänlig likriktning hos de ungerska medierna. Åkesson kontrade med att beskriva det svenska medielandskapet som minst lika ensidigt.

”Väljarna i Sverige har inte en chans att göra välinformerade val därför att vi har en vänsterdominans i Public Service till exempel”, slog SD-ledaren fast. Att det skulle vara lika illa eller sämre beställt med mediemångfalden i Sverige än i Ungern var dock något som Ekots programledare inte ville hålla med om.

Men Åkesson stod på sig och gav exempel på hur SR:s och SVT:s vänstervridning tog sig uttryck. Han menade också att detta kanske var svårt att se för den som jobbar på SR och SVT och befinner sig i Public Service-bubblan.

SD-ledaren deklarerade att han är väldigt kritisk till hur Public Service fungerar i Sverige idag, men vidgick att det eventuellt också kan finnas anledning till att vara kritisk till hur statskontrollerad media i Ungern fungerar.