mari-heidenborg vaccin

Foto: pressbild

Inrikes

JK: INGET skadestånd för vaccinskador – men till våldskriminella

Publicerad 6/27/2023
Annons

Det offentliga är inte ansvarigt för att betala skadestånd till de personer som har drabbats av narkolepsi efter att de vaccinerade sig mot svininfluensan år 2009. Detta fastställs av Justitiekanslern, som avvisar de skadeståndskrav som framställts av 500 sjuka individer och deras över 1 500 anhöriga.

Det var under 2009 som alla invånare i Sverige erbjöds möjligheten att vaccinera sig mot svininfluensan, som då spred sig. Ungefär 60 procent av befolkningen valde att vaccinera sig.

Senare visade det sig att risken att drabbas av narkolepsi ökade för de som hade vaccinerat sig mot sjukdomen. Tidigare i år stämde 500 personer som hade blivit sjuka och deras cirka 1 600 anhöriga svenska staten på flera hundra miljoner kronor.

Detta gjorde de eftersom de ansåg att staten hade brustit i sina skyldigheter enligt Europakonventionen genom att inte informera om hälsoriskerna med vaccinationen och de tester som föregick massvaccinationen.

”Tidiga varningssignaler”

Tore Scherstén, professor emeritus i kirurgi vid Sahlgrenska sjukhuset och tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd, samt ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien menade att det tidigt fanns varningsignaler om vaccinet som kallades Pandemrix.

– Innan massvaccinationerna startade skrev jag två artiklar hösten 2009 och varnade för de neurologiska problemen som kunde uppstå. Dessutom skrev jag att symptomen kunde komma ganska sent, att det kunde ta över ett år, sa han till SvD.

Den tyska regeringen beslutade vid tillfället, år 2009, att regeringsledamöterna, militären och utlandsbaserade tjänstemän skulle undantas från att vaccineras med Pandemrix. När Der Speigel skrev om det blev det ramaskri i Tyskland vilket gjorde att endast 12 procent vaccinerade sig med det vaccinet.

– Kände man inte till detta på myndighetsnivå är det i sig en skandal. Det är klart att de visste, sa Scherstén till SvD.

Istället menade Tore Scherstén att orsaken till att det prånglades ut i Sverige var att vaccinet redan var inköpt och att svenska myndigheter undertecknat ett kontrakt som undantog vaccinföretaget allt ansvar för eventuella biverkningar.

– Detta skrev Sverige alltså på. Det är makalöst. Skälet är nog att att man trodde att det ändå inte kunde vara så farligt. Men det är ansvarslöst och att sedan inte ge ersättning till dem som fått symptomen senare än efter åtta månader, det bör man bråka om, sa han.

”Staten har inte haft skyldighet att informera”

Nu är det dock klart att Justitiekanslern Mari Heidenborg avvisar skadeståndskraven eftersom det ”inte har funnits någon skyldighet för staten att informera om den då okända förhöjda risken att drabbas av narkolepsi efter vaccinationen”.

I ett pressmeddelande skriver Justitiekanslern att staten inte heller var skyldig att särskilt informera om den ”testprocedur som föregick godkännandet av vaccinet”. Det innebär att inga rättigheter har kränkts, och skadeståndskravet avvisas därmed.

Detta görs utan att ta ställning till frågor om preskription eller om de anhöriga i sig kan betraktas som skadelidande enligt konventionen, enligt Justitiekanslern.

Gav till dömd våldtäktsman

Mari Heidenborg har tidigare blivit känd när hon valde att ge en invandrad dömd våldtäktsman 840 000 kronor efter att hon ansett att hans fängelsedom har varit för hård. Syriern ska bland annat ha tvingat in en kvinna i en källare och tvingade där henne att klä av sig naken. Tillsammans med sin bror ska de sedan ha sprutat kallt vatten på kvinnan. Därefter har de turats om att med kniv och pistolliknande föremål hota kvinnan till livet samtidigt som de pressat henne på pengar.

LÄS ÄVEN: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – straffet var FÖR HÅRT

I källarutrymmet har bröderna enligt polisutredningen bundit fast kvinnans händer och fötter samt stoppat ett tygföremål i hennes mun. Därefter har de med flera andra okända gärningsmän tvingat kvinnan till vaginala, anala och orala samlag.

Damir dömdes sammanlagt för två fall av grov våldtäkt, människorov, utpressning, stöld och olovlig körning till fängelse i tre år och tre månader samt utvisning. Högsta domstolen menade sedan att han var under 18 år och Heidenborg valde då att ge våldtäktsmannen 840 000 kr i skadestånd, trots att hon inte hade behövt göra det.

Heidenborg var också den person som satt som ordförande när samtyckeslagen togs fram.

LÄS ÄVEN: JK: Damir Al-Ali fick högre skadestånd för att han våldtog

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons