När frilansjournalisten Joakim Lamotte i december gjorde ett direktsänt reportage från stadsdelen Kronogården i Trollhättan, för att belysa invandrargängens återkommande upplopp, blev han överfallen och rånad. När SVT skulle förlägga premiären av sitt nya debattprogram till samma stadsdel, med Lamotte som en av gästerna, ändrade man sig i sista stund då man befarade att det kan ”väcka oro”. På tisdagen meddelar Lamotte att han återvänder för ett nytt direktsänt reportage på egen hand från Kronogården.

– Programmet kan väcka oro i Kronogården, sa stadsdirektör Ulrika Strandroth Frid till SVT Nyheter. Officiellt hette det att risken med sändningen skulle vara för stor ur en ”demokrati- och medborgarsynpunkt” och att det skulle stigmatisera området ytterligare.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen stoppar debatt med Lamotte i förort – befarar invandrarupplopp

På onsdagen skriver Lamotte att han inte backar från Kronogården och kommer att genomföra ett nytt direktsänt reportage i morgon onsdag kl 19.30.

”Det är en skrämmande utveckling att vi har områden i Sverige där det inte går hålla debatter utan risk för upplopp”, skriver Lamotte som också kallar det totalt oacceptabelt att sändningen från stadsdelen inte kunnat genomföras.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här attackeras journalisten Lamotte i livesändning medan polisen tittar på

”Det är ytterligare ett exempel på hur samhället backar för de kriminella och låter dem bestämma vem skall ha makten i dessa områden”, fortsätter han.

När journalister tystas och förbjuds att rapportera från vissa områden är det ett direkt hot mot demokratin, och så kan vi inte ha det i Sverige. Då är det dags att säga ifrån och stå upp för rätten till yttrandefrihet och pressfrihet.

Igår skrev jag att jag kommer återvända till Kronogården på onsdag, och jag håller alltid mina löften. Kommunen kanske kan stoppa SVT från att rapportera, men de kommer inte kunna stoppa mig.

Därför kommer jag åka till Kronogårdens torg imorgon, onsdag, och göra ett livesänt reportage 19:30, med eller utan SVT.