Varje morgon beger sig 84-åriga Eivor ut på en tre kilometers lång promenad på Malmös kyrkogårdar för att samla burkar. När hon tidigare ansökte om bostadstillägg fick hon avslag trots att han med största sannolikhet har rätt till det.

De sista 34 åren före pensionen arbetade Eivor som busschaufför i Malmö, dessutom i skift från 03.20 på morgonen till 01.20 på natten. I dag räcker pensionen efter ett långt yrkesliv knappt till.

På 70-talet mötte hon en norrländsk man hon flyttade ihop med. Efter 30 år tillsammans dog han i cancer i början av 2000-talet strax efter att hon gått i pension. De var aldrig gifta och någon efterlevandepension var det aldrig tal om.

– Jag fick bita ihop, flytta till en mindre lägenhet, göra mig av med bil och börja samla tomburkar, säger Eivor till Kvällsposten.

Ingen mobil eller dator

Hon tror att hon har allt hon behöver och inte kommer behöva köpa något nytt till lägenheten, inte heller nya kläder. Hon har varken mobiltelefon eller dator.

Från pensionärsträffarna kan hon i bland få med sig kaffebröd eller snittar som hon fryser in. Soppor, potatisrätter, gratänger, ris, makaroner och lök utgör basmaten.

I januari gick pensionshöjningen igenom vilket innebar 316 kronor mer. Efter att hon nekades bostadstillägg släppte hon det, men ska försöka nu igen då hon förmodligen har rätt till ett par tusen i månaden. Handläggningstiden kan dock vara flera månader.

– Då är det vår och sommar också, och markerna fulla av burkar. Så jag klarar mig säkert.