Den socialdemokratiske bloggaren Johan Westerholm anklagas för att föreläsa för SD om maktövertagande. Den nyligen dömda mannen ska ha önskat att bli statssekreterare. 

Bloggen Ledarsidorna har hamnat i en öppen konflikt i sociala medier med författaren Jens Ganman efter att bloggen tidigare i veckan granskade vad de kallar den ”alternativa högern”.

I ett antal artiklar skrev de om ett nätverk inom den ”alternativa högern” som har sin bas i Stockholm och diskuterar hur de ska ta över makten i Stockholmskommunen Ekerö och även skapa ”svenska” kolonier runt om i Sverige. Artikelserien blev hårt kritiserad för bristande underlag och journalistisk metod.

Nu framkommer uppgifter att socialdemokraten Johan Westerholm som står bakom bloggen Ledarsidorna själv ska ha förespråkat ett maktövertagande i Sverige.

Den socialdemokratiske bloggaren uppges i maj ha deltagit i ett föreläsningsmöte med Sverigedemokraterna i Skokloster mellan Stockholm och Uppsala. Under mötet ska Westerholm ha föreläst för ledande sverigedemokrater och lärt ut hur ett maktövertagande drivs igenom.

Westerholm har i sociala medier bekräftat uppgifter om konsultuppdrag för SD.

Förväntar sig bli statssekreterare
Av Ganmans uppgifter följer att den socialdemokratiska bloggaren förväntade sig en tjänst som statssekreterare efter ett framtida maktövertagande av SD. Enligt samma uppgifter ska Westerholm däremot inte vara särskilt beundrad i partiet: hans planer att inta en viktig position i samhället hånades friskt internt inom partiet.

I samband med konflikten skriver Ganman att Westerholm verkar sysselsätta sig med ”hyckleri på en så episk jävla nivå att klockorna stannar” när han granskar nätverk som förespråkar övertagande samtidigt som han själv föreläser om maktövertagande för att sätta sig i en sits med en topptjänst i framtiden.

Författaren försökte även att få Andreas Henriksson som har skrivit de kritiserade artiklarna att svara på frågorna om samröre med SD. Men istället för att svara valde Henriksson att hota anmäla Ganman till Expressens grävgrupp för att bli uthängd och se till att en myndighet ”utreder” honom.

”Dessutom chippar jag in ditt namn till den utredande myndighet jag träffar imorgon. Den myndighet vill du kanske inte bli utredd av, men go ahead”, hotade Henriksson Ganman i facebook-chatten.

Dömd för skattebrott
I september rapporterade Fria Tider att den socialdemokratiske bloggaren dömts av Norrtälje tingsrätt för medhjälp till skattebrott. Westerholm dömdes till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst för medhjälp till skattebrott. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle 4 månader ha dömts ut, enligt tingsrätten.

Brottet begicks genom ett bolag som drivs av den socialdemokratiska bloggarens hustru. Bolaget redovisade under 2015 0 kronor i momspliktig omsättning, trots att hustrun hade hållit flera föreläsningar under året. Hustrun dömdes också för skattebrott, även hon till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst.

Enligt åklagaren var den socialdemokratiske bloggaren den som sammanställde räkenskapsmaterial, skötte kontakterna med bokföraren och medverkade vid upprättandet av oriktiga skattedeklarationer som skickades in till Skatteverket.