John Wayne

Faksimil Youtube

KulturUtrikes

John Wayne den politiska korrekthetens nästa måltavla

Publicerad 6/28/2020
Annons

Sedan en nära 50 år gammal Playboy-intervju med John Wayne grävts fram och publicerats i sociala medier har Demokraterna i Orange County, Kalifornien, krävt att John Wayne Airport byter namn samt att statyer och andra avbildningar av den berömde skådespelaren rivs ner.

Demokraterna menar att skådespelaren var rasist och homofob. I en skrivelse beskriver de den just nu pågående vänsterextrema och rasidentitära aktivismen som ”en nationell rörelse för att ta bort vit-makt-symboler”. Demokraterna påskiner att det finns många som vill ta bort John Waynes namn från flygplatsen på grund av dennes åsikter.

– Frågan har väckts tidigare och nu lägger vi vårt namn och vårt stöd till detta, för att se till att ett namnbyte sker, säger Ada Briceño, ordförande för det Demokratiska partiet i Orange County, till LA Times.

LÄS ÄVEN: Afrosvenskar kräver att statyer av svenska kungar tas bort

Skådespelaren ansåg sig inte ansvarig för slaveriet

Partiet hänvisar till en intervju från 1971 med tidningen Playboy där Wayne bland annat säger: ”Jag känner mig inte skyldig till att vissa människor var slavar för fem eller tio generationer sedan”. På vilket vis man menar att skådespelaren borde känna sig ansvarig för slaveriet förklaras inte i Demokraternas skrivelse och uttalande.

Flygplatsen föreslås nu istället få tillbaka sitt ursprungliga namn, Orange County Airport. John Wayne Airport fick sitt namn som en hyllning till skådespelaren samma år han dog, 1979. En staty restes tre år senare.

John Wayne spelade i över 150 filmer, varav de flesta i western-genren. Han tilldelades en Oscar för sitt arbete i filmen True Grit, 1970. Filmen har på senare tid spelats in på nytt i regi av bröderna Coen med Jeff Bridges i huvudrollen. Bridges nominerades för en Oscar men vann inte.

Än så länge har inga krav rests för att även dra in John Waynes filmer.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons