Med hänvisning till opinionsläget och att det kommer många på Vänsterpartiets möten anser V-ledaren Jonas Sjöstedt det vara sannolikt att han kan ta posten som vice statsminister efter det stundande valet.

I opinionsmätningarna ligger Vänsterpartiet omkring tio procent och på partiets möten ”kommer över tusen personer”, vilket gör Sjöstedt ”optimistisk”.

Då han på tisdagsmorgonen frågades ut i Aftonbladet menade han att de rödgrönas chanser nu helt hänger på Vänsterpartiet.

– Min bedömning är att nu hänger de rödgrönas möjlighet att bilda regering helt på Vänsterpartiets framgång. Det är bara Vänsterpartiet som kan göra ett bättre val än förra valet. Och ju mer vi går fram, ju större är sannolikheten att vi kan ha en regering som lutar åt vänster.

– Det är ett av skälen till att väljarna går till oss nu, att man ser att tyngden till vänster ändrar hela spelplanen. Det kan till och med bli så att vi går fram mer än SD.

Som finansminister vill han ha partikollegan Ulla Andersson. Ambitionen för den egna posten är helst statsminister, men vice statsminister ser han som mer troligt.