Den rödgröna JÖK-regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna lägger idag fram ett lagförslag med bland annat begränsningar i strejkrätten. Det har varit ett rött skynke för Vänsterpartiet som tidigare sagt att man ämnar fälla regeringen genom misstroendevotum om strejkrätten rörs. När det nu drar ihop sig till skarpt drar Sjöstedt tillbaka hotet.

”Det skulle inte hjälpa att fälla regeringen”, säger vänsterledaren i en kommentar till SVT. Beskedet går stick i stäv med vad han tidigare kommunicerat.

På en pressträff i riksdagen i januari förra året påminde Sjöstedt om att hans parti 1990 – då man fortfarande öppet kallade sig för kommunister – tvingade S-regeringen Carlsson att avgå. V-ledaren riktade en ”en allvarlig varning” till regeringen om att nu göra samma sak igen om strejkrätten rörs.

Men så blir det alltså inte. Sjöstedt meddelar att han accepterar att strejkrätten begränsas.

Det är andra gången på kort tid som Vänsterpartiet byter fot i regeringsfrågan. Den 16 januari i år meddelande partiet att man i motsats till vad man sagt tidigare beslutat släppa fram JÖK-regeringen och det 73-punktsprogram som S, MP, C och L enats om.

Sjöstedt försvarade då beslutet med att man skulle fälla regeringen senare om den genomförde förslag i överenskommelsen om bland annat inskränkningar i arbetsrätten och införande av marknadshyror. Men någon sådan fällning blir det nu alltså inte när de aktuella förslagen realiseras.