äldre-dörr
Inrikes

Jönköpings kommun varnar för kvinnliga åldringsbrottslingar – utger sig komma från hemtjänsten

Publicerad 5/28/2019
Annons

En liga specialiserad på att bedra och stjäla från åldringar i deras hem opererar just nu i Jönköpings kommun. Kvinnor ringer på dörren hos de gamla och bereder sig tillträde till bostäderna genom att säga att de kommer från hemtjänsten. Kommunen går nu ut med en varning till alla äldre som har hemtjänst.

I ett pressmeddelande som man hoppas ska nå de hemtjänstberoende uppmanar man till att inte släppa in okända personer i sina hem. Eftersom omsättningen på hemtjänstpersonal är stor kan det samtidigt vara svårt för de äldre att följa det rådet, då de ansikten man möter ofta är nya. Om minnet sviktar kan osäkerhet även infinna sig för personer man haft besök av tidigare.

Enligt polisen begås en absolut majoritet av den här typen av brott av personer med romsk härkomst, ibland inhemsk men ofta hitresta från Rumänien och Bulgarien. Även här kan det vara problematiskt för de äldre att skilja legitim hemtjänstpersonal från bedragare då en stor del av de som arbetar inom hemtjänsten idag är relativt nyanlända invandrare.

Enligt kommunens äldreomsorgschef Camilla Johansson är det de äldres ansvar att säkerställa vem det är de släpper in i sina hem. Har man hemtjänst ska man alltid be om att få se ID-bricka för den person som ringer på och uppger sig vara från hemtjänsten.

Man ska vidare kontrollera att den person man har framför sig är densamma som på ID-brickans bild. För den som på grund av hög ålder har nedsatt syn kan detta emellertid vara svårt att göra.

Om man ändå är osäker på om den person som ringt på verkligen kommer från hemtjänsten uppmanas man ringa hemtjänsten, hälso- och sjukvårdsteamet eller hemteamet och stämma av. Det gäller särskilt om det ringer på dörren vid tidpunkter på dagen då hemtjänsten normalt inte brukar komma på besök.

Pressmeddelandet från Jönköpings kommun innehåller inte några signalement på de kvinnor som opererar som falska hemtjänstpersonal på orten. Ofta sker den här typen av brott i samarbete med manliga kumpaner som kör runt kvinnorna till de i förväg utvalda adresserna och som sedan avyttrar stöldgodset.

Det är inte första gången som Jönköpings kommun tvingas gå ut med den här sortens varning till de äldre. Senaste gången var i mars i år. Liknande varningar utfärdas också regelbundet av många andra kommuner i landet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons