I spåren av förra veckans terrordåd mot två invandrarmoskéer i Nya Zeeland genomförs manifestationer med syfte att kommunicera budskapet att islam är en del av det nya zeeländska samhället. En hijabdag har utlysts och nu börjar bokhandlare även att som en solidaritetshandling rensa ut böcker ur hyllorna. En titel som nu inte längre ska gå att köpa är psykologen och samhällsdebattören Jordan Petersons bästsäljande 12 Rules of Life. 

Det är Nya Zeelands största bokhandelskedja Whitcoulls som beslutat rensa bort den världsberömde kanadensiske författarens bok ur de fysiska butikerna och på Internet. Det uppgivna skälet till åtgärden är moskéskjutningen i Christchurch där 50 personer dödades.

LÄS MER: 49 döda i livestreamad attack mot moské i Nya Zeeland

Resonemanget är att Peterson i ett kapitel i sin bok analyserar fenomenet skolskjutningar, något som bokhandelskedjan misstänker kan ha bidragit till förra veckans terrordåd.

En talesperson för Whitcoulls säger i ett skriftligt uttalande att ”i egenskap av ett företag som tar vårt samhällsansvar på stort allvar, anser vi att det vid denna tidpunkt vore fel att stödja den här författaren [Jordan Peterson]”.

LÄS MER: Nya Zeelands premiärminister bar slöja och lovade ändra vapenlagarna

Åtgärden möts emellertid av kritik, bland annat från David Seymour, ledare för Nya Zeelands konservativa parti ACT, som menar att bannlysning av böcker är direkt kontraproduktivt.

– Man bekämpar inte nynazism genom att hindra läsning och stoppa böcker. Var och en som kan sin historia vet att det är motsatsen till hur man bekämpar den här sortens idéer.

Bokbränning var något som nazisterna i 1930-talets Tyskland hängav sig åt i stor skala. Seymour konstaterade också att det framstår som en oerhört märklig åtgärd att stoppa en självhjälpsbok som Petersons.

Andra, bland annat den i Sverige numera välbekante amerikanske journalisten Tim Pool har påpekat det inkonsekventa i att Whitcoulls bannlyser Petersons bok medan man fortsätter att sälja Adolf Hitlers Mein Kampf.