➤ SPANIEN VS KATALONIEN Enligt preliminära siffror sent på söndagskvällen har det katalanska folket röstat ett mycket tydligt ja till självständighet i den kontroversiella folkomröstning som hölls på söndagen.

När bara några tusen av de drygt 2 miljoner rösterna återstod att räkna offentliggjordes att 90 procent röstat ja och endast 8 procent röstat nej till att Katalonien ska lämna den spanska federationen och bli en suverän stat. Siffrorna är dock inte ett officiellt valresultat.

Röstdeltagandet var endast drygt 42 procent, något som utöver alla andra invändningar kring folkomröstningens giltighet kan komma att åberopas för att ifrågasätta dess legitimitet. Det hindrade dock inte den katalanska regeringschefen Carles Puigdemont från att på söndagskvällen göra ett uttalande i vilket han meddelade att regionregeringen inom kort kommer att lägga fram en avsiktsförklaring om att utropa självständighet.

Från centralregeringen i Madrid upprepade premiärminister Mariano Rajoy det tidigare budskapet om att folkomröstningen är olaglig enligt den spanska författningen. I sitt tal på söndagskvällen formulerade han det så att ingen folkomröstning om självständighet ägt rum.

Han öppnade dock för någon form av dialog med den katalanska lokalregeringen men utan att precisera av en sådan skulle kunna innehålla, annat än att den ”måste ske inom lagens råmärken”, dvs att alternativet självständighet för Katalonien inte kommer att finnas på bordet.