Jossan Nordén förföljdes, attackerades och ofredades sexuellt i centrala Härnösand. Hon hade dock sinnesnärvaro nog att både försvara sig mot och filma sin förövare – en man som ”talade ett annat språk” än svenska.

Initialt var det två män som förföljde Jossan när hon vid 20-tiden en måndagskväll var på väg hem från gymmet. Hon fick uppfattningen att de samtalade om henne, trots att de talade ett främmande språk. När hon ökar takten, kommer de allt tätare inpå.

Hans kompis cyklar så att han är lite framför mig. Efter någon meter till händer det. Jag känner den gående mannens hand på min rumpa. En fast hand där vartenda finger gör sig till känna då de trycker sig in mot mitt underliv.

I samma sekund går en intränad blixt genom min kropp och jag svingar runt med en vänsterkrok, följt en rak höger, rak vänster mot mannens ansikte följt av en spark över hans vänstra knä medans jag skriker; ’DU RÖR INTE MIG, GÅ HÄRIFRÅN, SLUTA FÖLJA EFTER MIG. SCHAS! DU BEHANDLAR INTE KVINNOR SÅDÄR FATTAR DU, SKÄMS!!,”, skriver Jossan på Facebook.

Det var inte en reaktion som mannen hade förväntat sig.

– Han ser otroligt chockad ut över att jag precis har nitat honom i ansiktet med en vänsterkrok, följt av flera slag. Det var en lång kombo han fick, säger hon till SR.

LÄS ÄVEN: Bestörtning efter storbråket på Askimsbadet: ”Ingen respekt”

Lyckas filma förövaren

Efter att hon lyckats freda sig börjar hon filma mannen med sin telefon. Mannen försöker skyla sitt ansikte och avlägsnar sig raskt därifrån. Då blir det istället Jossan som jagar efter mannen. Samtidigt som hon filmar berättar hon i videon vad mannen utsatt henne för. När han vid ett tillfälle vänder sig om, lyckas hon fånga hans ansikte på bild.

Gärningsmannen. Foto: Privat

Mannen gör då ett utfall mot Jossan och slår telefonen ur händerna på henne. Han griper tag i hennes armar och börjar dra i henne. Än en gång lyckas Jossan slita sig fri och måtta flera slag i ansiktet på förövaren.

Han slutar inte gå efter mig ändå. Jag ringer min sambo på speed dial och gråtskriker att han ska springa ut på gatan, vilket han gör direkt. Då mannen några sekunder senare får syn på min sambo som är en storvuxen och muskulös man som kliver ut mellan oss två viker han av vidare längs Storgatan och låtsas gå som om ingenting har hänt. Hans vän står nu med sin cykel i andra hörnet av gatan gömmer sig bakom en av de parkerade bilarna och ser på detta”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Taxiföraren Adnan våldtog Moa – utvisas inte

Invandrare flockas och försöker påverka polisen

Medan hennes sambo hugger tag i antastaren och håller honom kvar ringer Jossan polisen, som anländer kort därpå och griper mannen.

Jossan förhörs på plats och visar upp sina blodiga knogar för polisen. Då kommer flera män ur grannskapet och flockas runt dem, alla talar samma språk som gärningsmannen. ”De försöker tala med polisen och tala med min sambo. De säger saker som: ’Jag känner honom, han skulle aldrig göra något sånt här'”, berättar hon.

– Jag har lovat mig själv att aldrig någonsin låta någon lägga sin hand på min kropp och jag har lovat mig själv att slå tillbaka. Det är intränat hos mig att göra så och tur var väl det, för jag vet inte vad som hade hänt om jag inte hade slagit tillbaka, säger Jossan till SR.

Vidare förklarar hon att för utlänningen var hennes reaktion det avvikande beteendet, inte att han antastade henne. Jossan har fått många kommentarer om att det var tur i oturen att just hon, som tränad kampsportare, attackerades och inte någon som var mindre förberedd.

– Det är det som är det sorgligaste med det här och hur samhället ser ut. De enda alternativ som finns är att antingen jag eller någon annan utsätts för sånt här, säger hon.

Trots att Jossan Nordén själv publicerat bilder på gärningsmannen på Facebook väljer statsradion att inte visa dem på hemsidan.