En journalist som presenterat en dokumentär om islamism i Frankrike har placerats under polisiärt beskydd efter att hon mottagit dödshot. Även en advokat som medverkar i programmet har fått polisskydd.

Ophélie Meunier, presentaterande den 23 januari dokumentären “Förbjuden zon” om islamismens utbredning i Frankrike. Direkt efter att programmet sänts började dödshot strömma in mot henne från landets muslimska fundamentalister. Det rapporterar flera medier.

Meunier och ytterligare en person som framträder i dokumentären, en advokat vid namn Amine Elbahi, har placerats under polisbeskydd efter att de på grund av filmen mottagit allvarliga dödshot. På en bild utlagd i sociala medier syns hur Elbahi när han vistas utomhus skyddas av två civilklädda poliser som hela tiden går framför respektive bakom honom.

Filmade med dold kamera

Dokumentären som delvis filmats med dold kamera sändes på kanalen M6 France och avslöjar den växande påverkan som radikal islam på många sätt fått på det franska samhället.

– Det jag sa har retat upp personer. Givet de hot jag får måste jag ha haft siktet rätt inställt, konstaterar Elbahi i en kommentar till media om sin situation.

Advokaten är samtidigt tydlig med att han inte tänker låta sig tystas av aggressiva islamister som inte gillar att bli granskade.

Regissören kritisk till vänstermedias tystnad

Filmens regissör, Michaëlle Gagnet, har kritiserat tystnaden från majoriteten av de franska medierna – i synnerhet de med en vänsterlutande profil. Hon konstaterar att konservativa och nationsvänliga medier varit väsentligt bättre på att uppmärksamma hoten och ge de hotade sitt stöd.

– Det är angeläget att vi kan ta avstånd från en farlig ideologi utan att anklagas för ’islamofobi’, fastslår Gagnet.

Reaktioner från politiskt håll

Från politiskt håll har, jämfört med media, något fler kommit till de dödshotades undsättning. Presidentkandidat Eric Zemmour hänför dokumentärens efterspel till värderingar som de i Afghanistan, där en majoritet av folket nu aktivt eller passivt stödjer talibanregimen.

– Seder och bruk från det totalitära Afghanistan slår rot här, med myndigheternas goda minne, skrev Zemmour i en opinionstext där han tar upp den aktuella dokumentären och de konsekvenser den fått för flera av de medverkande i den.

Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin, är en annan hög politiker som uttryckt sitt stöd för de personer som mottagit dödshot efter dokumentären.

– De journalister och andra personer som vittnat i den här rapporten åtnjuter vårt stöd och deras budskap har vårt öra.

Fri journalistik och åsiktsfrihet en del av Frankrike

Inrikesministern kommenterade också vikten av fri journalistik och åsiktsfrihet i Frankrike och fördömde alla krafter som försöker skrämma journalister och andra röster till tystnad.

Darmanin har i andra sammanhang nyligen profilerat sig i kampen mot radikal islam i Frankrike. Bland annat är han en av initiativtagarna till att flera moskéer kopplade till våldbejakande jihad och muslimsk terrorism har stängts och markerat mot det hat gentemot andra religiösa trosuppfattningar, judar och kristna, som uttrycks från muslimskt håll.

Den franska regeringen har också uppmanat ett antal muslimska organisationer i landet att officiellt, genom att underteckna ett dokument, ta avstånd från politisk islam och inflytandet från radikala muslimska rörelser utanför Frankrikes gränser.

Frankrike tillhör de europeiska länder som drabbats hårdast av den muslimska terrorn, med ett stort antal blodiga attentat och mord utförda i Allahs och profetens namn. Sverige har varit mer förskonat men ändå fått sin beskärda del.

Svenska regeringen mer oroad över ”högerextremism”

Här talas också allt oftare om ”skuggkalifatet” – en rädsla och undfallenhet bland medier, politiker, myndigheter, muséer, teatrar, utställare, konstnärer och allmänhet att stöta sig med radikala muslimska krafter som numera har etablerat sig i landet.

När den under ständigt dödshot och polisbeskydd bevakade konstnären Lars Vilks nyligen omkom i en explosionsartad bilkrasch, vågade inga mainstream-medier visa bilder på de rondellhundar Vilks är mest berömd för och som förvandlade hans liv till ett jagat djurs i Sverige.

Samtidigt hävdar den socialdemokratiska regeringen att det största hotet mot demokrati och frihet i Sverige och Europa kommer från ”högerextremt” håll. Det är oklart hur justitieminister Morgan Johansson (S), som varit vokal med den uppfattningen, kommit fram till slutsatsen.