MakeEqual

T.v. Atilla Yoldas, journalist hos Expressen. T.h. Näthatshjälpen Faksimil Facebook

Inrikes

Journalister hotar sina läsare med polisen: ”Du kommer inte undan längre”

Publicerad 6/2/2019
Annons

Ett onlineverktyg som kallas Näthatshjälpen har lanserats för att att underlätta anmälningar mot ”näthat”. Projektet som är statligt finansierat hyllas nu av journalister som hotar läsarna med att de ”inte längre kommer undan”.

I början av maj uppmärksammade Samhällsnytt hur staten testar automatiserad censur på nätet. Det är genom ett samarbete mellan Polismyndigheten, Försvarets forskningsinstitut (FOI) och Uppsala universitet där man tagit fram ett system som genom algoritmer ska hjälpa polisen att upptäcka bland annat ”hets mot folkgrupp” på internet.

LÄS ÄVEN: Staten testar automatiserad censur på nätet – algoritmer ska hjälpa polisen upptäcka ”hets mot folkgrupp”

Nu har nästa onlineverktyg med statlig finansiering lanserats, genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. På hemsidan tillhörande projektet går det att läsa att ”du snabbt hittar hjälp om du utsatts för näthat”. På sidan finns flera videoklipp och information som behandlar vad man anser är näthat. Det finns även handlingsplaner som instruerar hur man ska hantera situationerna och möjligheten att polisanmäla direkt på hemsidan.

Näthatshjälpen skyltar även med att man vill se ett internet där det fria ordet modereras och det råder kommentarspolicy för vad som är acceptabelt att skriva.

Nedan följer ett av videoklippen från onlineverktyget som behandlar vad ett näthat skulle kunna vara.

”Nu kommer ni inte undan längre”
Expressen har publicerat en krönika i vilken journalisten Atilla Yoldas hyllar lanseringen av Näthatshjälpen. I texten berättar Yoldas att han som journalist och andra i liknande offentliga positioner är utsatta för kritik och näthat varje dag. Det är något som han själv har polisanmält – men han menar att anmälningarna alltid har blivit nedlagda.

Nu välkomnar Yoldas Näthatshjälpen för att ”nu ta makten i egna händer och sätta dit näthatarna”. I texten avslutar han med att hota läsarna.

Förhoppningsvis förändras detta nu. Och, du som hatar, hotar och trakasserar på nätet – läs följande ord noga:

Nu kommer du inte undan längre.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons