Svensk-Palestinska Centret i Helsingborg manifesterar. Faksimil från FUP.

Judehatande imam i Helsingborg fälls för hets mot folkgrupp

728 Shares

Den libanesiske men i Helsingborg verksamme imamen Samir El Rifai döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp. Detta efter att han i samband med ett antisemitiskt torgmöte kallat judar för ”apor och grisars avkomma”.

Det var den 21 juli 2017 som El Rifai i ett brandtal på arabiska på Gustav Adolfs torg eldade på judehatet bland invandrade muslimer i Helsingborg. Mötet var utlyst av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg (SPCH) med anledning av att Israel efter en serie palestinska terrorattentat förstärkt säkerheten kring Al Aqsamoskén i huvudstaden Jerusalem.

Palestinier i Israel svarade på åtgärden med att bland annat mörda två poliser i vaktstyrkan, och manifestationer som den i Helsingborg hölls på många håll i den palestinska diasporan och bland andra muslimska grupperingar som förenas i sin antisemitism och sitt hat mot Israel.

LÄS MER: Muslimsk hatpredikant inför rätta – kallade judar för ”apors och grisars avkomma”

El Rifai har i efterhand sagt att han gick till överdrift på grund att han blev så exalterad under sitt tal. Han har reviderat uttalandet och säger sig nu tro att det bara är de israeliska judarna som inte är människor utan framavlade av apor och grisar. Andra judar kan enligt El Refari tillhöra den mänskliga arten.

Domstolen menar dock att detta reviderande av innebörden i uttalandet inte räcker. Inte heller godtar man Rifais försvar att HMF-lagen inte ska anses tillämplig eftersom hans resonemang om judars biologiska arttillhörighet inte har med deras trosuppfattning att göra.

I anmälan mot Rafai från Judiska församlingen i nordvästra Skåne uppges också att arrangören SPCH inför manifestationen och vid andra tillfällen uppviglat till hat mot och massmord på judar. Bland annat genom att hylla slaget vi Khaybar år 600 där krigarprofeten Mohammed och hans här ska ha mördat 10 000 av stadens judiska invånare.

Under manifestationen ska även andra judehatiska ramsor ha skanderats, däribland ”Skjut skott, låt dina skott pricka”, ”Kom ihåg hjältarna, Kalasjnikov” och ”Gör mig en tjänst och spräng sönder mig”. Även misogyna och homofobiska uttalanden ska ha gjorts där missnöjet med inte tillräckligt militanta arabiska ledare uttrycktes genom likna dessa vid ”bögar och kvinnor”.

Det aktuella åtalet och domen inskränker sig dock till El Rifais uttalande. Påföljden stannar vid villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor. El Rifai är medborgare i Libanon men utvisas inte.

 

728 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.