Invigningen av traditionella Julstaden Göteborg, som brukar ske under pompa och ståt, ställs in i år. Dessutom dras större delar av stadens julsatsning in på grund av dålig ekonomi, rapporterar GP.

I år blir det ingen julbelysning av fasaderna på Götaplatsen, Gustav Adolfs torg eller i Bältespännarparken. Då Götaplatsen ändå inte kommer lysas upp, väljer Göteborg & Co att ställa in invigningsceremonin helt.

– Klart det är en fråga om ekonomi, säger bolagets presschef Stefan Gadd till tidningen.

Förra året ledde ett vackert fackeltåg upp till Götaplatsen där det även bjöds på en eldshow och på Konstmuseets fasad, vid Götaplatsen, projicerades ett ljusspel med populära barnboksfigurerna Pettson och Findus.

Vill göteborgarna få julstämning i år, så får de fixa det själva. Det blir varken fackeltåg eller projektion på vare sig Gustav Adolfs torg eller Bältespännarparken. Enligt kommunen beror det på att allt färre fastighetsägare och näringsidkare ställer upp och medfinansierar julfirandet, de har helt enkelt inte råd.

Julpyntningen har tidigare kostat Göteborg & Co ungefär två miljoner kronor för upp- och nedtagning av ljusinstallationerna. Förra året fördes pengar över från Kulturkalaset till Julstaden för detta ändamål, enligt Gadd.

– Klart det är en fråga om ekonomi. Ljusinstallationerna var en ganska tung bit rent ekonomiskt. Det funkade så länge andra var med och betalade, säger Gadd.

Göteborgs näringsidkare har alltså inte längre råd att delta i det traditionella julfirandet. Om detta hänger ihop med den allt oroligare stämningen i staden framgår inte av GP:s artikel. Bara under natten till idag skedde fyra rån och ett rånförsök i centrala Göteborg.

Anledningen till att över huvud taget arrangera Julstaden är, enligt Gadd, att få en ny turistsäsong i slutet av året. Han berättar vidare att under de senaste tio åren har hotellövernattningar under helgerna i december fördubblats. Om denna trend fortsätter trots det hårt bantade programmet lär tiden utvisa.