assange-937763
Utrikes

Julian Assange döms till ett års fängelse av domstol i London

Publicerad 5/1/2019
Annons

Wikileaks-grundaren Julian Assange, som nyligen greps och släpades ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London, dömdes på onsdagen till 50 veckors fängelse för brott mot borgensvillkor.

Det var för sju år sedan som Assange enligt domstolen i London bröt mot sina borgensvillkor genom att ta sin tillflykt till Ecuadors ambassad och söka politisk asyl. Nyligen återkallade dock Ecuador efter påtryckningar Assange skyddsstatus med officiell hänvisning till att han inte ska ha följt reglerna för att åtnjuta sådant skydd.

Utreddes för kondomslarv i Sverige
Upprinnelsen till att Assange greps 2012 men frigavs mot borgen var de anklagelser som två svenska kvinnor – Anna Ardin och Sofia Wilén – riktat mot WikiLeaks-grundaren om kondomlöst sex och som åklagarmyndigheten begärt Assange utlämnad till Sverige för att ställas till ansvar för, på oklar grund rubricerat som våldtäkt, ofredande och olaga tvång.

LÄS MER: Julian Assange grips av brittisk polis – begärs utlämnad till USA

Assange fruktade emellertid vidare utlämning till USA där han riskerar att dömas till fängelse för att ha spridit stulna hemligstämplade militära dokument. En begäran om utlämning till USA har också kommit efter gripandet

Bröt mot borgensvillkor 2012
Den australiensiske visselblåsaren har hållits inspärrad sedan han för två veckor sedan under tumultartade former greps på Ecuadors ambassad och på onsdagen beslutade alltså domstolen att han ska avtjäna ett fängelsestraff på närmare ett år för den sju år gamla borgensöverträdelsen.

LÄS MER: Amerikansk presidentkandidat: ”Gripandet av Assange är ett hot mot fri press”

Den kvinnliga domaren, Deborah Taylor, motiverar den stränga påföljden med att det Assange gjort sig skyldig till är den allvarligaste form av överträdelse mot villkor för borgen som hon kan föreställa sig. Inget avseende fästes vid försvarets argument om den rädsla Assange upplevde för att bli utlämnad till USA och som föranledde att han i enlighet med internationell rätt sökte skydd på Ecuadors ambassad.

Demonstration utanför domstolen
Utanför domstolsbyggnaden hölls en demonstration med plakat om att frige Assange. Man skanderade också muntliga uppmaningar till domaren om att skämmas.

Svensk brottsutredning kan öppnas på nytt
För flera av de åtalspunkter som åklagarmyndigheten i Sverige skrapade samman har preskriptionstiden gått ut och för de övriga har beslut tagits om att lägga ned utredningen. Möjlighet finns dock att öppna utredningen på nytt och rikta en ny begäran till Storbritannien om att få Assange utlämnad hit. Inga garantier har lämnats från Sverige om att inte överlämna Assange till USA.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1248”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons