justin trudeau

Foto: Sikander.

Utrikes

Justin Trudeau i politisk skandal – anklagas för att ha hotat justitieministern

Publicerad 3/1/2019
Annons

Enligt den numera före detta justitieministern Jody Wilson-Raybould ska hon ha uppmanats att släppa ett åtal mot ett kanadensiskt oljeföretag och då hon inte gick med på det till slut ha hotats av Trudeaus medarbetare.

Enligt Justin Trudeau ska allt ha skötts enligt reglerna. Wilson-Rayboulds version utgör dock den största politiska krisen hittills för premiärministern och i oktober är det val igen.

Olje-, gruv- och mineralbolaget SNC-Lavalin ska ha gett 48 miljoner kanadensiska dollar till Libyens forna diktator Muammar al-Gaddafi under åren 2001-2011 för att få tillgång till större projekt i landet. För detta riskerade de ett åtal som hamnade på Jody Wilson-Rayboulds bord. Hon uppmanades dock att skjuta fram eller släppa åtalet och då hon vägrade ska hon ha degraderats till en lägre post i Trudeaus regering. Bara några veckor senare avgick hon.

Samtidigt avgick en av regeringens högsta rådgivare och nära vän till Trudeau, Gerald Butts, som enligt honom själv inte gjort något fel.

Trudeau hävdar att hans regering inte försökt påverka den rättsliga processen men samtidigt uppgett att ”det är hans jobb och skyldighet att skydda jobben i Kanada”.

Inom oppositionen kräver man nu att Trudeau avgår medan andra vill se att fallet utreds ytterligare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons