Kanadas liberale premiärminister Justin Trudeau var nyligen i blåsväder för att han – när han var yngre – målat sin hud mörk till utklädnader och anklagats för att göra en ”blackface”. Nu vill han ge sociala medier befogenhet att censurera ”näthat och desinformation”.

Om Justin Trudeau vinner ännu ett val kommer han ha makten att bestämma vad som är hat och vad som är desinformation på nätet, rapporterade Summit News förra veckan. Trudeau har nu vunnit valet och kommer således att sätta sina planer i verket.

LÄS ÄVEN: Trudeaus liberala regering backar kraftigt men sitter kvar i minoritet

När det liberala parti som Trudeau företräder fick frågan om huruvida de stöttar utvecklingen av en nationell strategi för att bekämpa näthat och desinformation, så svarade de:

”För att hjälpa till att stoppa spridningen av våldsam extremism på nätet kommer vi att gå vidare med nya förordningar för sociala medieplattformar som börjar med krav på att alla plattformar tar bort olagligt innehåll, inklusive hatyttringar, inom 24 timmar eller ställas inför betydande ekonomiska påföljder.” 

Hatyttranden är en del av yttrandefriheten, varnar kanadensiska författaren Mark Steyn, vilket i praktiken innebär att den kanadensiska regeringen stramar åt den senare utifrån vad de tycker är acceptabelt att säga.

Partiet har sedan tidigare träffat högt uppsatta personer från Facebook i ett försök att öka censurarbetet. Parlamentsval i Kanada hölls den 21 oktober och vanns av Trudeau och hans liberala parti som dock samtidigt backade kraftigt och nu ska försöka regera i minoritet.