Den socialdemokratiske ministern Morgan Johansson har återigen hamnat i blåsväder på Twitter. Detta efter att ha hävdat att ”antalet anmälda brott minskar kraftigt i Malmö, och är lägst på 17 år.” Påståendet dementeras kraftigt från polis på plats i staden.

Det var på torsdagen som Johansson gick ut på Twitter och stoltserade med att brottsligheten sjunker i skottlossningarnas och explosionernas Malmö.

En Malmöpolis svarar
Det dröjde inte särskilt länge förrän den socialdemokratiske ministern fick svar från personer som befinner sig närmare verkligheten. En polis i Malmö som heter Jens svarar ministern:

LÄS ÄVEN: Bedrägeribrott ökar lavinartat – 209 000 anmälningar under 2017

Att anmälningarna ”fortsätter regna in” är något som Samhällsnytt uppmärksammade den 1 januari. I en artikel beskrevs bland annat en lavinartad ökning av bedrägeribrott, särskilt i Skåne.

”I polisregion Syd som innefattar Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län väntar just nu omkring 4 000 anmälningar på handläggning. Samtidigt inkommer cirka 6 000 nya anmälningar varje månad.”

Malmöpolis: Mörkertalet är gigantiskt
I en serie av inlägg svarar samma polis i Malmö andra i tråden på Twitter. En person gissar att ”mörkertalet i Malmö lär vara ganska stort”.

LÄS ÄVEN: Sprängattentat mot taxibilar i Malmö – tillhörde bolag vars ägare sköts ihjäl

Jens svarar honom:

Fler kritiserar
Vid sidan om kritiken från polisen i Malmö är det många fler som svarar ministern.

LÄS ÄVEN: Gängbråk med skottlossning utanför sjukhusakut i Malmö

Inte lönt att anmäla
En person skriver att det inte är lönt att anmäla brott eftersom det inte resulterar i något.

LÄS ÄVEN: Fyra skjutningar på ett dygn i Malmö

”Alla vet”
Ytterligare en person stämmer in i att det är meningslöst att anmäla så kallade mängdbrott nuförtiden.

LÄS ÄVEN: Två nya explosioner i Malmö inom loppet av några timmar

LÄS ÄVEN: Dömd libysk man ströp och våldtog 9-årig flicka i Malmö
LÄS ÄVEN: Man sköts till döds på öppen gata i centrala Malmö

I annat blåsväder nyligen
Det är ungefär en vecka sedan som inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) kritiserade Staffanstorps kommuns beslut att slopa alternativa kötträtter till elever som av religiösa skäl inte äter griskött. Han antydde att Staffanstorp numera inte välkomnar judar och muslimer.

Attacken vändes snabbt i nederlag eftersom ministern missat att socialdemokratiskt styrda Eskilstuna har samma bestämmelse sedan flera år tillbaka. Johanssons utspel resulterade i en storm av kritik i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Inrikesministern i attack mot Staffanstorp om skolmat för muslimer – missar S-styrda Eskilstuna