I ett svar på en skriftlig fråga från Sverigedemokraterna säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att han inte tänker vidta några åtgärder för att undvika en upprepning av de skandalscener som utspelade sig under förra årets korankravaller och även i år.

Många har beskrivit polisinsatserna under korankravaller som ett fiasko och en skandal. De våldsbejakande muslimerna lyckades förutom att skapa omfattande kaos i sex städer under påskhelgen även skada flera hundra poliser och stjäla och sätta eld på ett 20-tal polisfordon.

LÄS ÄVEN: Rosengård i lågor efter islamkritik – Polisen: ”Isolerad händelse”

Kritiken har bland annat handlat om att poliserna på plats fått instruktioner att ingripa så lite som möjligt för att inte provocera upploppsmakarna och eskalera situationen. Att gå hårt fram mot migranter i ett “utsatt område” ansågs även politiskt känsligt.

– Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in, kommenterade Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, den hårda kritiken.

LÄS ÄVEN: Polisen grep ingen i korankravallerna – satsar på mejl till föräldrar

Många kritiska till polisens passivitet

Det resonemanget – att låta brottslingarna härja fritt för att det annars blir ännu värre – är det emellertid inte alla som köper.

Med anledning av polisens passivitet, där patruller, bland annat i Rosengård i Malmö nyligen, till och med satt kvar i polisbilarna och bara tittade på medan korankravallerna pågick med full styrka omkring dem, ställde riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) en skriftlig fråga till justitieminister Gunnar Strömmer (M) om vilka åtgärder, om några, regeringen ämnar vidta för att inte förra årets skandalscener ska få en repris om nya korankravaller iscensätts.

LÄS ÄVEN: Polisen: Nej till islamkritik i Rosengård – kan inte garantera säkerheten

Han menar att polistaktiken är att “lämna lokalsamhället i sticket“. Även i de problemtyngda invandrarområdena bor många laglydiga som har samma rätt att slippa kravaller som alla andra och rätt att förvänta sig att polisen gör allt för att stoppa pågående brott i stället för att bara titta på.

“Denna ordning kan vi helt enkelt inte ha; våldsmonopolet måste upprätthållas, och polisen måste ändra taktik, samtidigt som myndigheten rustas upp och ges utökade befogenheter”, slår Andersson fast.

Justitieministern tvår sina händer

Svaret från justitieminister Gunnar Strömmer är emellertid nedslående. Han har inga synpunkter på hur polisen utförde sitt uppdrag under korankravallerna och inte heller på hur myndigheten eventuellt bör göra annorlunda om korankravaller blossar upp på nytt. Ministern tvår i sitt svar sina händer:

Vilken taktik eller kompetens som krävs för att hantera konkreta situationer, som exempelvis den i Malmö, är frågor som bedöms av Polismyndigheten. Polismyndigheten utvärderar löpande de insatser och arbete som utförs så att erfarenheter tas till vara och bidrar till att utveckla verksamheten“, skriver han.

Någon anledning för regeringen att ge Polismyndigheten nya direktiv eller verktyg ser inte Strömmer trots att han i sitt svar på Anderssons fråga vidgår att: “våldsamt upplopp och blåljussabotage är allvarliga brott“, att “den som angriper polisen, angriper vårt demokratiska samhälle” och att “det är en kriminalitet som också drabbar allmänheten“.

De ansvariga ska gripas, dömas och få sina rättmätiga straff” skriver ministern vidare, men har ingenting att erbjuda för att säkerställa att så sker i större utsträckning i framtiden än vad som hittills varit fallet.