Källor som talat med Newsweek hävdar att det ukrainska planet som kraschade utanför den iranska huvudstaden Teheran träffades av missiler från iranskt luftvärn. Källorna ska vara en representant för Pentagon, en högt uppsatt person inom den amerikanska underrättelsetjänsten samt en representant för den irakiska underrättelsetjänsten.

Det var i tisdags under Ukraine International Airlines flight 752 från Teheran till Kiev, vars avgång var försenad en timme, som planet plötsligt slutade sända data kort efter start och omkring samma tid som Iran skickade missiler mot amerikanska militärbaser i grannlandet Irak.

Planet ska enligt källorna ha träffats av det det ryska luftvärnsrobotssystemet Tor-M1. De amerikanska källorna hävdar att nedskjutningen var ett misstag.

Den eventuella orsaken till misstaget ska vara att iranska luftskyddet var redo för en amerikansk motattack efter attacken mot baserna i Irak.

Officiellt vill inga berörda myndigheter svara på frågor kring de nya uppgifterna.

Missilattack utreds

Initialt rapporterade semiofficiella iranska medier att orsaken var mekaniska problem, något även den ukrainska ambassaden i Teheran delade men sedan tog tillbaka.

På onsdagen började bilder cirkulera på vad som tycks vara fragment av Tor M1-missilen, påträffad i en förort sydväst om Teheran. På torsdagen uppgav Oleksiy Danylov från det ukrainska säkerhetsrådet att kontakt med ett Tor M1-system fanns bland de troliga orsakerna till planets krasch som man nu tittar närmare på.

Från iransk sida vill man inte lämna över den så kallade svarta lådan så att USA kan få ta del av dess innehåll. Man har också tidigare uteslutit att det kan ha rört sig om en missilattack.

Ombord fanns 176 människor, varav tio ska ha varit svenska, som samtliga omkom.

Videon publicerades först av den iranske aktivisten Nariman Gharib.