Uppmuntra sportskytte istället för att motarbeta sporten. Det tycker 24-åriga Kally Fohlin, aktiv inom Sverigedemokraterna, mot bakgrund av förra månadens konflikt mellan justitieminister Morgan Johansson och hennes parti gällande frågor om vapenlicenser.
– Skjutskicklighet ökar värnkraften, säger hon till Samnytt.

Regeringen har med justitieminister Morgan Johansson (S) i spetsen vid flera tillfällen de senaste åren hamnat på kollisionskurs med landets jägare och sportskyttar. I huvudsak är det två frågor det bråkas om.

Den ena är upprepade försök från regeringens sida att införa krav på licens för innehav av vapenmagasin. I nuläget finns inget sådant krav. Många som håller på med jakt eller sportskytte menar att licenskrav skulle göra det svårare att äga vapen, och därmed fortsätta med skytte.

Den andra frågan gäller avskaffandet av tidsbegränsade femårslicenser för vissa typer av vapen. En riksdagsmajoritet har vid flera tillfällen riktat tillkännagivanden till regeringen om att den typen av licenser ska avskaffas. Regeringen har emellertid valt att ignorera dem.

Morgan Johansson: ”Terrorvapen”

Förra månaden hettade debatten till rejält när Morgan Johansson i en debattartikel i Aftonbladet anklagade SD för att vilja ”förenkla att ha terrorvapen”.

Skärmdump

”Obehagligt”, tyckte SD:s riksdagsledamot Tobias Andersson om att Johansson kopplade samman sportskyttar med terrorister. Flera landsbygdstidningars ledarsidor reagerade även de på justitieministerns formuleringar.

”Sportskyttar är inga terrorister”, skrev exempelvis Smålandsposten. ”Nej, sportskytte är inte terrorism”, tyckte Norrbottenskuriren.

”Superrolig och jättebra”

En av dem som håller på med skytte är 24-åriga Kally Fohlin i Karlstad. Hon tycker att regeringen borde uppmuntra sportskytte istället för att motarbeta sporten.

– Jag vill att fler ska ägna sig åt den här sporten, för den är superrolig och jättebra tycker jag. Det är därför jag ägnar mig åt den, säger hon till Samnytt.

– Om man håller på med en sport så vill man ju att den ska bli större. Om du till exempel håller på med handboll, då vill du ju inte att den sporten ska försvinna.

Bland annat håller Kally på med prickskytte, och skjuter på distanser upp till 850 meter.

Foto: Privat

”Ökar värnkraften”

Kally har emellertid mer allvarsamma argument för sportskytte än att det är en rolig sport. Hon påpekar att det ur ett totalförsvarsperspektiv är viktigt att svenskar har god vapenvana.

– Skjutskicklighet ökar värnkraften, påpekar hon.

– I exempelvis Hemvärnet är det inte alltid lätt att hinna med att skjuta så mycket de få gånger man övar. Att skjuta någon gång om året är inte tillräckligt för att få upp den träningsmängd som behövs för att bli en duktig skytt.

– Ska du bli duktig behöver du öva lite hela tiden, och då är det bra att kunna gå med i en sportskytteklubb och öva på fritiden. Det gäller även poliser och alla sådana typer av jobb.

Kally tycker därför att regeringen istället för att motarbeta sportskytte borde göra tvärtom – uppmuntra sporten och förenkla för dem som vill hålla på med den.

Fick intresset i Försvarsmakten

Kally Fohlins egna intresse för vapen väcktes när hon gjorde lumpen.

– Jag gjorde lumpen 2017-2018. Då var det inte värnplikt, utan frivilligt. Det var sista året det var frivilligt. Jag sökte GU, som det hette då, och gjorde elva månader totalt på Livgardet. Det var där jag lärde mig att skjuta och jag tyckte det var kul, berättar hon.

Innan dess hade hon inga kunskaper om vapen, även om hennes föräldrar har jaktlicens.

– Jag lärde mig allt i Försvarsmakten från början. Försvarsmakten är ganska bra på hur man snabbt lär sig nya saker, konstaterar Kally.

Efter tiden i Försvarsmakten träffade Kally sin pojkvän, som höll på med sportskytte, och började även hon med sporten.

Foto: Privat

Engagerad i SD

Förutom sportskytte är Kally Fohlin engagerad i Sverigedemokraterna och är kontaktperson för partiets ungdomsförbund i Värmland. Under måndagen laddade hon upp en video på Twitter där man ser hur hon skjuter prick på 300 och 350 meter. I videon har hon en SD-keps på sig, något som väckt reaktioner.

– Det var nog mest sverigedemokrater som gillade och kommenterade. Och det var mest positiv uppmärksamhet, säger Kally Fohlin.