Justin Trudeau.
Utrikes

Kanadas premiärminister: ”Återvändande IS-krigare är ofarliga”

Publicerad 1/11/2018
Annons

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovade i ett tal att kanadensarna kan känna sig trygga med att ha återvändande IS-krigare på gator och torg. ”Jag har själv arbetat som dörrvakt”, sa Trudeau när åhörare tvivlade på att säkerheten kan garanteras.

Det var under ett torgmöte i stadshuset i staden Hamilton i Ontario som Trudeau bedyrade att det kanadensiska folket inte har något att frukta från de cirka 60 IS-krigare som nyligen återvänt från Mellanöstern samt de ytterligare 180 som fortfarande befinner sig i Mellanöstern och snart kan komma att återvända till Kanada. Premiärministern intygade att de kanadensiska säkerhetstjänsterna övervakar situationen och har kontroll på läget.

En åhörare invände och menade att säkerheten varit bristfällig för att ta sig in i stadshuset till det pågående torgmötet och att därför vem som helst kunde ha tagit med sig vad som helst in i möteslokalen där premiärministern befann sig. Om Trudeaus säkerhetsdetalj inte ens kan garantera säkerheten i ett stadshus där han själv håller ett offentligt möte, då kan han omöjligen garantera säkerheten i landet i samband med återvändande IS-krigare, ansåg åhöraren.

Trudeau besvarade kritiken men skojade bort den med att han hade koll på säkerhetsfrågor eftersom han själv arbetat som dörrvakt.

Under mötet fick Trudeau även ta emot kritik från en kvinna över att regeringen godkänt ett skadestånd på drygt 10 miljoner kanadensiska dollar till en terrorist som suttit fängslad i Guantanamo Bay. Kvinnan hade mer att säga men avbröts av Trudeaus säkerhetsvakter.

Premiärministern uppgav att även han var frustrerad över skadeståndet, men förklarade inte för kvinnan varför hans egen regering ändå godkänt och betalat ut det.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons