➤ BROTT Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz, känd för sitt arbete mot så kallade hedersbrott, publicerade på onsdagen en uppmärksammad text på Instagram där hon förvånas och upprörs över bristen på statistik över gärningsmäns ursprung hos Brottsförebyggande rådet.

I inlägget skriver Massi Fritz om hennes arbetsdag i tingsrätten som är över och har handlat en gruppvåldtäkt. Anmälningarna om våldtäkter ökar och många hamnar på hennes bord.

”Majoriteten av de misstänkta jag möter i dessa mål har utländsk bakgrund”, konstaterar Massi Fritz och frågar sig ifall det är en slump att just hon tilldelats dessa fall.

För att ta reda på hur det ligger till ringde en av hennes kollegor till Brå för att få tag på en rättvis statistik, detta i syfte att arbeta med information och kunskapsspridning; ”Om vi ska arbeta förebyggande och få stopp på våldtäkterna är det dags att ta reda på hur förövaren ser ut? Vi måste ta tag i frågan på allvar och våga lyfta på locket. Hur ska vi annars bekämpa dessa fruktansvärda och svåra våldtäkter som begås mot alla offer? Det är ju förövaren som är problemet.”

Hos Brå tog det dock stopp, för sådan statistik finns inte; ”Trodde jag hörde fel!”

Avslutningsvis skriver Massi Fritz att hon kommer att gå vidare med frågan, ”för det här är INTE acceptabelt”.