rysk-busskur

Foto: Twitter

Utrikes

Kända svenskar pekas ut som nazisympatisörer i rysk kampanj

Publicerad 5/3/2022
Annons

Kända svenskar pekas ut som nazistsympatisörer på affischer som klistrats upp i busskurer i Rysslands huvudstad Moskva. Det uppmärksammas på Twitter.

På en av affischerna lyfts de tre svenskarna Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprads politiska sympatier under andra världskriget fram.

Hellre ”Heil Hitler” än Ryssland

Den svenska barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren skrev till exempel i sin dagbok under andra världskriget att hon hellre skulle ropa ”Heil Hitler” resten av sitt liv än ha ryssen i Sverige, något som påpekas på affischen.

LÄS OCKSÅ: Efter två veckor i Sverige – nu är Julia TILLBAKA i Ukraina

Regissören Ingmar Bergman var 1936 utbytesstudent i Berlin, och blev då en hängiven Hitler-anhängare. Det är något han själv berättar om i sin självbiografi ”Laterna Magica” utgiven 1987.

LÄS ÄVEN: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

”Jag skrek som alla andra, sträckte ut handen som alla andra, tjöt som alla andra, älskade som alla andra”, står att läsa i självbiografin där Bergman även berättar att han fick en bild på Hitler i födelsedagspresent och hängde den över sin säng. Citaten ur boken lyfts fram på den ryska affischen.

”Den bolsjevikiska pesthärden”

Även Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistsympatier omnämns på affischen. Kamprads politiska sympatier med nazismen fortsatte flera år efter andra världskriget, något han senare beskrev som sitt livs största misstag.

Skärmdump

På en annan affisch påpekas att Sveriges kung under andra världskriget, Gustaf V, sympatiserade med nazisterna. Bland annat skickade den svenske kungen ett personligt brev till Adolf Hitler 1941 där han lyckönskade honom i invasionen av Sovjetunionen. Eller ”den bolsjevikiska pesthärden”, som den svenske kungen kallade landet.

”Vår seger”

Bakom den ryska affischkampanjen står en ”interregional sökorganisation” med namnet ”Vår seger” – syftandes på Rysslands seger mot Nazityskland. Organisationen grundades 2010, inför 65-årsfirandet av Nazitysklands nederlag, och är ett av flera projekt och organisationer i Ryssland med samma eller snarlika namn som dedikeras åt att vårda minnet av ”Det stora patriotiska kriget”, som andra världskriget ofta kallas i Ryssland.

LÄS ÄVEN: Ryssland utvisar svenska diplomater

Den Nato-förespråkande bloggaren Lars Wilderäng ser de ryska affischerna som en del av en propagandaoffensiv mot Sverige orkestrerad av Kreml, där nästa steg blir ett väpnat ryskt angrepp liknande det i Ukraina.

LÄS OCKSÅ: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”

”Sverige måste gå med i Nato nu (alltså idag), för annars så kommer det snart i ditt grannskap se ut som det gör i Ukraina. När väl kryssningsrobotarna träffar Sverige kommer vi för alltid stå ensamma och allianslösa med Ryssland som granne”, skriver han på sin blogg.

UD medvetet om kampanjen

Sveriges utrikesdepartement känner till den ryska affischkampanjen.

”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ’Vår seger’ som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ’nazism’ mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till SVT.

LÄS ÄVEN: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons