Omkring klockan 15 på lördagen ägde en skjutning rum vid Backavallen i Göteborg – och en man skottskadades. Sent på lördagskvällen skedde skjutning nummer två för dagen, denna gång i Sollentuna. Utöver det har helgen bland annat präglats av bränder runt om i Kristianstad och bombdåd i Rosengård i Malmö.

Flera larmsamtal om en misstänkt skjutning vid Backavallen i Göteborg inkom till polisen strax före klockan 15 på lördagen. När polisen kom fram till platsen anträffade de ingen skadad person, men vittnen uppgav att en man blivit skjuten och hämtad av en bil.

– Vi har flera enheter som arbetar på platsen och försöker samla in vittnesuppgifter. Vi håller på att lokalisera brottsplatsen. Det är också avspärrningar som sker, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson till SVT.

Polisen kunde till slut hitta offret på Sahlgrenska sjukhuset. Skadeläget är inte livshotande men skjutningen utreds som försök till gängrelaterat mord. Det framgår inte om brottsoffret vill samarbeta med polisen för att få fast förövarna.

LÄS ÄVEN: Rädsla efter skjutningen i Eskilstuna – elever vill bära skyddsväst

Ytterligare en skjutning – och ett bombdåd

Senare på lördagen, vid klockan 23.30, var det Tureberg i Sollentuna som fick stå värd för en gängskjutning.

– För närvarande kan vi inte säga särskilt mycket mer än att vi konstaterar en skottlossning. Hylsor har anträffats på marken och flera typer av resurser är på plats, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid polisen till SVT.

En teknisk undersökning av platsen och polissamtal med vittnen genomfördes under natten. Helikopter och hundpatrull deltog i sökandet.

Polisen är förtegen kring vad man vet om både offer och gärningsmän. Klockan 04.30 på natten till söndagen hade fortfarande ingen gripits. Brottsrubriceringen har ändrats från grovt vapenbrott till mordförsök.

Under natten till söndagen skedde även ett bombdåd på en parkeringsplats kring Kastanjegatan i invandrardominerade ”utanförskapsområdet” Rosengård, Malmö. Rutor på en eller flera bilar förstördes i smällen.

I Tyresö i södra Storstockholm brann det kraftigt i två garagelängor – även detta under natten till söndagen. Polisen misstänker att bränderna är anlagda eftersom det handlar om två separata byggnader som brunnit. Minst 16 bilar brandskadades kraftigt.

LÄS ÄVEN: Småländsk kyrka i lågor i misstänkt mordbrand

Skjutning mot hus – och nio bränder på sju timmar

Inledningen till slutet av veckan blev inte särskilt lugn den heller. Klockan 03.40 natten till fredagen blev en bostad i Väsby beskjuten – en händelse som polisen nu utreder som mordförsök.

I Kristianstad natten till lördagen och under lördagsmorgonen brann det på totalt nio platser, uppger polisen. Bland annat i utkikstorn och buskage. En av bränderna rubriceras som mordbrand och en person har gripits. Även övriga bränder misstänks vara anlagda.

– Det är märkligt och klart att det sticker ut, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen till TT. 

LÄS ÄVEN: SD:s invandrings- och kriminalpolitik bäst enligt väljarna