Faksimil Youtube

Utrikes

Kapprustning till havs – Kina har byggt världens största krigsflotta

Publicerad 3/8/2021
Annons

Xi Jinping är Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong. Sedan 2015 har han byggt upp världens största flotta. Många undrar nu hur han tänker använda den.

USA oroar sig för Kinas snabba upprustning. Enligt en rapport författad av ledare i den amerikanska flottan, marinkåren och kustbevakningen har den kinesiska flottans storlek tredubblats på 20 år.

I rapporten konstateras även att Kina producerar atomubåtar, landstigningsfartyg, hangarfartyg, isbrytare och stridsflygplan i en ”alarmerande hastighet”. Dessutom uppges kvalitén i deras konstruktioner i många fall överträffa både USA:s och andra länders förmåga.

LÄS ÄVEN: USA flyttar två hangarfartyg till Sydkinesiska havet

Kan med kort varsel landstiga med tusenhövdade trupper

Rapporten varnar för att Kina nu kan sätta in tusentals soldater med kort varsel på främmande strand. I en intervju med Breaking Defence säger Amiral Mike Gilday att Kina inte bara satsar på att bygga många fartyg, de satsar även stort på vapen och satellitsystem, ämnade att bekämpa andra fartyg.

Sett till antal krigsfartyg har Kina passerat USA men i manskap har USA fortfarande ett övertag. I den amerikanska flottan ingår cirka 330 000 sjömän medan den kinesiska består av 250 000. USA har även ett rejält övertag gällande missiler, Kinas kapacitet uppskattas motsvara strax över 10 procent av den amerikanska.

LÄS ÄVEN: Biden hyllar Kinas ledare: ”Han är väldigt smart och tuff”

Ser Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina

Officiellt hävdar Kina att det inte finns några planer på att utöka landets gränser eller inflytande på militär väg. Flottan är till för, vad den kinesiska regimen kallar, ett ”närkustförsvar”. Samtidigt har landet byggt artificiella fortifierade öar i den del av Stilla havet som kallas Sydkinesiska havet.

Taiwan, eller Republiken Kina som det officiellt heter, oroar sig för utvecklingen. Folkrepubliken Kina anser att ön Taiwan är en ännu ”icke-befriad” del av Folkrepubliken Kina.

Så sent som i januari sa en talesman för det kinesiska försvarsdepartementet, Överste Wu Qian, att ”Taiwan är en oseparerbar del av Kina”. Tidigare sa president Xi Jinping, i ett tal 2019, att Kina aldrig kommer ge upp en tum av sitt territorium, uppger CNN.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons